Ruminant Beslemede Kullanılan Bazı Kaba ve Kesif Yemlerin in Vitro Gaz Üretimlerinin Belirlenmesi - Kamalak, Adem; Kurt, Özer; Atalay, Ali İhsan; Kaya, Emrah; Ayşe Nida Kurt (My University, 2022)
Çalışmada Muş ilinde ruminant beslemede kullanılan bazı kaba ve kesif yemlerin hayvan beslemede kullanım olanakları için besin madde içerikleri, in vitro gaz üretimleri (İVGÜ), metabolik enerji (ME) ve organik madde sindirim derecesi (OMSD) değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yem maddelerini yonca kuru otu (YKO), mısır silajı (MS), buğday samanı (BS) gibi kaba yemler ile buğday (BT), arpa (AT), mısır tane (MT) yemleri, buğday kepeği (BK), ayçiçeği tohumu küspesi (ATK), pamuk tohumu küspesi (PTK) gibi kesif yemler oluşturmaktadır. Kaba ve kesif yemlerin kimyasal bileşimleri, gaz üretimleri, ME ve OMSD’ lerinde önemli farklar tespit edilmiştir (p