Bazı İyonların Nükleer Malzemeler Üzerine Bombardımanı Sonucu Yaptığı Etkilerin İncelenmesi - Yılmaz, Abdulvahap (My University, 2014)
Bu çalışmada Hidrojen (H), Helyum(He), Lityum (Li) ve Berilyum (Be) iyonları kullanılarak hedef madde olarak seçilen Beton ve Çelik üzerine bu iyonların demet halinde gönderilmesi ile elde edilen sonuçlar tartışılmıştır. Bu şekilde iyonların hedef madde içerisinde menzil dagılımı, hedef madde içerisinde iyonların oluşturduğu boşluklar (vacancies), Frankel çiftleri ve atomlar arasına yerleşen yeni atomların (interstitials) oluşumları, atomların yer değiştirmeleri, geri tepen iyon dağılımlari ve Kinchen-Pease Hasar hesaplamaları yapılmıştir. Bu hesaplamalar SRIM ve TRIM paket program kullanılarak grafiklere dökülüp bu çalısmada sunulmustur. SRIM ve TRIM programları nukleer muhendislikte özellikle radyasyon hasarının ve durdurma gücünün hesaplanmasında kullanılan çok güçlü programlar olup, bizimde bu çalışmada tercih sebebimiz olmuştur. Reaktörlerde nötron hasar ve etkisinin daha pratik ve daha ekonomik olarak belirlenmesini hedefleyen bu çalişma ile nötronun yaptığı etkiyi benzeşim yöntemi ile iyon kullanarak elde etmeye çaliştık. Bu şekilde radyasyona maruz kalmiş beton ve çelik gibi nukleer materyallerin radyasyon etkisiyle geçirdigi degişimler incelenerek, sonuçlari sunulmuştur
Keywords: Radiation detection; radiation damage; ion irradiaation; nuclear materials