KEREM MULHEM KEREM’İN ÎDU’L-MİLÂD ADLI ÖYKÜSÜNÜN TEMATİK AÇIDAN İNCELENMESİ - Çetin, Sevda (My University, 2022)
Arap edebiyatının önemli öykü yazarları arasında yer alan Kerem Mul?em Kerem, Lübnan’ı, Lübnan Dağlarını (Cebel-i Lübnan) ve Lübnan köy hayatını son derece gerçekçi bir bakış açısıyla okuyucuya aktarmayı başarmış önemli bir yazardır. Asıl mesleği gazete yayıncılığı olan Kerem Mul?em Kerem kaleme aldığı eserlerinde Lübnanlı göçmenleri, yoksul ve masum köylüleri, din konusunu ve kırsal kesimin geleneklerini işlemiştir. Öykülerinde yer verdiği meselelerin çoğu Lübnan halkının yaşadığı problemlerdir. Bu bağlamda E?yâf min Lübnân öykü koleksiyonunda yer alan ?Îdu’l-Milâd isimli kısa öykünün temelinde Lübnanlıların birebir yaşadığı problemler anlatılmaktadır. Kerem Mul?em Kerem, bu öyküde eşler arasındaki çocuk sahibi olma arzusunun aile bireyleri tarafından büyütülüp problem haline getirilmesini, göçün meydana getirdiği sorunları ve kısa da olsa din konusunu kaleme alır. Eserde genel olarak kayınvalide ve kızlarının gelini üzerinde dayattığı çocuğun olacak algısının neden olduğu kaos ortamı anlatılır. Öyküdeki kahramanların genellikle toplumun dayatmaya çalıştığı değerlere bağlı bireyler olduğu görülmektedir. Bu makalede kısaca kısa öyküye değinildikten sonra Kerem Mul?em Kerem’in hayatı, edebi kişiliği hakkında genel bir bilgi verilmeye çalışılmıştır. Yazarın Arap edebiyatında yeri ve önemine değinildikten sonra realist bir bakış açısıyla kaleme alınan E?yâf min Lübnân adlı öykü seçkisinde yer alan ?Îdu’l-Milâd (Doğum Günü) adlı eserin incelemesi yapılmıştır. Daha çok tematik açıdan tahlili yapılan ?Îdu’l-Milâd isimli öyküde kadın sorunları, göç, din ve toplumsal baskı gibi temalar ele alınmıştır.