Türkiye'de sağlık hizmetlerinde yeniden yapılanma (2000-2015) - İstek, Serap Ulubay (Muş Alparslan Üniversitesi, 2016)
20. y.y. sonlarına doğru başlayan tüm dünyayı etkileyen küreselleşme süreci ülkelerin ekonomi politikalarında farklı yönelişleri ortaya çıkarırken siyaset ve demokrasi anlayışının gelişmesine paralel olarak yönetim anlayışını da etkilediğinden kamu yönetiminde de yenilenme ihtiyacı zorunluluk haline gelmiştir. Kamu yönetiminde yaşanan değişim kamu politikalarını değiştirirken kamusal sağlık hizmetleri sunumuna yönelik sağlık politikaları da bu değişimden etkilenmiştir. Ülkemizde 2000'li yıllarda sağlık hizmet ve politikalarının değişimini ele aldığımız bu çalışmada, öncelikle sağlık hizmetleri ve sağlık politikalarına ilişkin kavramlar üzerinde durulmuştur. Ardından Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne kadar Türkiye'de sağlık politikalarının gelişim sürecine dönemler halinde yer verilmiştir. Yeniden yapılanma kavramı ve yeni kamu yönetimi anlayışı doğrultusunda 2003 yılında başlayan sağlıkta dönüşüm süreci ile Türkiye'deki sağlık politikalarının, sağlık hizmet sunumuna yönelik yapısal ve yönetsel değişiklikleri çalışmamızın asıl amacını oluşturmaktadır. Türkiye'de sağlık alanındaki yeniden yapılanma sürecindeki mevzuat değişiklikleri ile yenilenen teşkilat yapısı da incelenen konular arasında bulunmaktadır. 2002 yılından itibaren sağlık politikalarının sürekliliğinde merkezi yönetimin tek parti hükümeti olması etkilidir. Ülkemizde 2000'li yılların sağlık politikaları genel olarak yeni kamu yönetimi anlayışına uygun olarak özelleştirmenin teşviki ve devletin hizmet üretiminden uzaklaşarak düzenleyicilik işlevini üstlenmesi yönünde şekillenmektedir

While the globalization process starting at the end of 20th century and effecting the whole world reveals the different trends of monetary policy of countries, it becomes an obligation to renew the public administration owing to influencing the management rules with the parallels of development of policy and democracy. And while this alternation in public administration changes the public policy, the health policy for public sanitation has been affected. It is aimed to emphasize on the notions related to sanitation and health policy in our study dealing with sanitation and health policy of Turkey in 2000s. Then, the terms of development process of Turkey's health policy from the first years of Republic till now are included in this study. In accordance with the concept of reconstruction and the notion of new public administration, the main subject of our dissertation consists of constructional and administrational changes of sanitation and health policy of Turkey with the process of transition in sanitation in 2003. The study also concerns about the subjects of organizational structure renewed with the legislative amendments in the process of reconstruction of Turkey's sanitation. One party government is prominent for centralized management with the continuity of health policy started in 2002. The health policy of 2000s in Turkey has been shaped the motivation of privatizing in accordance with the percept of new public administration and undertaking the function of regulation.
The structuring of sanitation in Turkey (2000-2015)
Keywords: Kamu Yönetimi; Public Administration; Sağlık Kurumları Yönetimi; Health Care Management; Kamu işletmeciliği; Public management; Sağlık Dönüşüm Programı; Health Transformation Program; Sağlık hizmetleri; Health services; Sağlık politikası; Health policy; Sağlık reformu; Health care reform; Yeniden yapılanma; Restructuring; Sağlık Hizmetleri; Sağlık Politikası; Yeniden Yapılanma,Sağlıkta Dönüşüm; Sanitation; Health Policy; Reconstruction; Transition in Health