PEKİN 2022 KIŞ OLİMPİYATLARININ RUSYA-UKRAYNA SAVAŞININ BAŞLANGIÇ TARİHİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ: İÇERİK ANALİZİ ÇALIŞMASI - Çınar, Yusuf; Ünver, Ramazan (My University, 2023)
Spor unsuru içerisinde olimpiyatlar hem maddi hem de manevi kazançları yönüyle tüm ülkeler için önemli bir yer tutmaktadır. Ülkeler olimpiyatlarda madalya kazanma yarışının yanı sıra olimpiyatlara ev sahipliği yapma yönünde de bir yarış içerisinde olabilmektedir. Dünya üzerindeki olumlu veya olumsuz gelişmeler birçok unsura yansıyabileceği gibi olimpiyatlara da yansıyabilmektedir. Çin’in Pekin şehrinde 4-20 Şubat 2022 tarihinde yapılan Kış Olimpiyatları’ndan kısa bir süre sonra Rusya-Ukrayna arasında 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan savaşın birçok etkisi olduğu düşünülmektedir. Çin, Rusya tarafından başlatılan savaşın Pekin 2022 Kış Olimpiyatları gölge de bırakmaması adına bazı talepleri olduğu düşünülmektedir. Bu kapsamda araştırmanın amacını Pekin 2022 Kış Olimpiyatlarının Rusya-Ukrayna savaşının başlangıç tarihine etkisinin incelenmesi oluşturmaktadır. Bu araştırma modelini nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında Türkiye, Amerika, Rusya, Almanya, Ukrayna, Fransa, İngiltere, Çin ve Diğer ülkelerin ulusal yayın yapan internet haber sitelerindeki yazılı ve video haber yayınları incelenmiştir. Araştırma grubundaki yayınlar “Rusya-Ukrayna Savaşı Pekin Olimpiyatları” ve “Rusya-Ukrayna Savaşı Çin Etkisi” anahtar kelimeleri ülkelere özgü dillerde taranmıştır. Araştırma kapsamında farklı ülkelere ait 205 yazılı haber ve 603 dakika video haber incelenmiştir. Araştırma verilerini oluşturan İnternet haber sitelerindeki yayınlar nitel veri analiz tekniklerinden biri olan içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nin 6 Aralık 2021 tarihinde Pekin 2022 Kış Olimpiyatlarını diplomatik olarak boykot edeceğini açıklamasından Rusya ve Ukrayna Savaşının başladığı 24 Şubat 2022 tarihine kadar olan süreçteki Çin ve Rusya liderlerinin konuşmaları incelenmiştir. Araştırma kapsamında liderlere ait toplamda 254,26 dakikalık 14 farklı konuşma incelenmiştir. Araştırma verilerinin analizinde frekans, yüzde ve oran belirlemek için Spss 28.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Çin, Rusya-Ukrayna arasında çıkan savaşın başlangıç tarihini Pekin 2022 Kış Olimpiyatları gerekçesiyle ertelenmesi için diplomatik girişimlerinin olduğunu belirten farklı ülkelere ait içerikler tespit edilmiştir. Ayrıca bu olayda uluslararası ilişkiler yönünden spor unsuru bir güç olarak kullanıldığı ve etkisinin olduğu düşünülmektedir.