Çocuk izlem merkezlerinde çalışan adli görüşmecilerin iş doyumu ve mesleki tükenmişlik düzeylerinin değerlendirilmesi - Özgenel, Cüneyt (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde adli görüşmeci olarak çalışan meslek elemanlarının iş doyumu ve mesleki tükenmişlik düzeylerini incelemek ve bu alanda çalışan meslek elemanlarının tükenmişliğe karşı korunabilmeleri için onların psikososyal yönden iyilik hallerini artırabilmek amacıyla çözüm önerilerinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır. Araştırmanın çalışma grubunu; 2022 yılı Aralık ayında Türkiye'nin çeşitli illerinde aktif olarak çalışan 156 adli görüşmeci oluşturmaktadır. Bu çalışma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde tasarlanmış kesitsel bir çalışmadır. Araştırmada demografik bilgileri toplamak amacıyla "Kişisel ve Mesleki Bilgi Formu", iş doyumu düzeylerini belirlemek amacıyla Akkamış (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan "Minnesota İş Tatmini Ölçeği", mesleki tükenmişlik düzeylerini ölçmek amacıyla Ergin (1992) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan "Maslach Tükenmişlik Ölçeği" kullanılmıştır. Ölçek puanlarının ve alt boyut puanlarının karşılaştırılmasında, iki grup karşılaştırması için bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla grup için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Ölçek puanlarının birbirleri ile ilişkisi ise Pearson Korelasyon analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların iş doyumu ve tükenmişlik düzeyleri arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu, iş tatmini artarken tükenmişlik düzeylerinin azaldığı ya da iş tatmini azalırken tükenmişlik düzeylerinin arttığı saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Cinsel istismar, adli görüşmeci, tükenmişlik, iş doyumu, Çocuk İzlem Merkezi.

The aim of this research is to examine the job satisfaction and professional burnout levels of the professional staff working as forensic interviewers in the hospitals affiliated to the Ministry of Health in Turkey and to contribute to the development of solution proposals in order to increase the psychosocial well-being of the professional staff working in this field so that they can be protected against burnout. The study group of the research; In December 2022, it consists of 156 forensic interviewers who are actively working in various provinces of Turkey. This study is a cross-sectional study designed in relational survey model, one of the quantitative research methods. In the research, "Personal and Professional Information Form" to collect demographic information, "Minnesota Job Satisfaction Scale" adapted to Turkish by Akkamış (2010) to determine job satisfaction levels, "Maslach Burnout Scale" adapted to Turkish by Ergin (1992) to measure occupational burnout levels. used. In the comparison of scale scores and sub-dimension scores, independent samples t-test was used for two-group comparison and one-way analysis of variance (ANOVA) was applied for more than two groups. The relationship of the scale scores with each other was examined by Pearson Correlation analysis. The data obtained as a result of the research were analyzed with the SPSS 22.0 program. As a result of the analyzes made, it was determined that there was a negative relationship between the job satisfaction and burnout levels of the participants, the level of burnout decreased while job satisfaction increased, or the level of burnout increased while job satisfaction decreased. Key Words: Sexual abuse, forensic interviewer, burnout, job satisfaction, Child Monitoring Center.
Evaluation of job satisfaction and professional burnout levels of forensic interviewers in child monitoring centers
Keywords: Psikoloji; Psychology ; Sosyal Hizmet