7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabında Yer Alan Etkinliklerin Sorgulamaya Dayalı Öğretime Uygunluğunun Değerlendirilmesi - Kaçar, Turan; Taşkıran, Cengiz (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığının ülkemizde 2019-2020 eğitim-öğretim yılında okuttuğu 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitabında yer alan etkinliklerin Sorgulamaya Dayalı Öğretim (SDÖ)stratejisine uygunluklarını değerlendirmektir. Literatür incelendiğinde sosyal bilgiler eğitimindeSDÖ’nün uygulanabileceğine dair pek fazla bir çalışmaya rastlanmamıştır. Ayrıca literatür incelendiğinde sosyal bilgiler ders kitaplarında yer alan etkinliklerin SDÖ’ye uygunluklarının değerlendirilmesine yönelik herhangi bir çalışmaya rastlanılmaması da bu çalışmaya duyulan ihtiyacı göstermektedir.Bu açıdan bu çalışmanın sosyal bilgiler eğitimi alanında özgün bir yer bulacağı ve sosyal bilgiler derskitaplarında SDÖ’ye yönelik etkinliklerin daha fazla hazırlanacağı düşünülmektedir. Bu çalışmadanitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Bu doğrultuda MilliEğitim Bakanlığının ülkemizde 2019-2020 eğitim-öğretim yılında okuttuğu 7. sınıf sosyal bilgiler derskitabında yer alan 10 etkinlik Bostan Sarıoğlan, Can ve Gedik (2016) tarafından geliştirilen Araştırma-Sorgulamaya Dayalı Etkinlik Ölçeğine göre değerlendirilmiştir. Bu çalışmada, verilerin analizindebetimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre; araştırma kapsamında incelenen etkinliklerin tamamı SDÖ’ye kısmen uygundur. İncelenen tüm etkinliklerde en çok araştırmayaodaklama aşamasına yer verilirken anlamayı paylaşma aşamasına ise hiç yer verilmemiştir. SDÖ’ye enuygun olan etkinlik G20 Ülkeleri etkinliği iken SDÖ’ye en az uygun olan etkinlik ise Türk İslamMedeniyetinde Yetişen Bilginler etkinliğidir.

The aim of this study is to evaluate the relevance of the activities in the 7th grade social studies textbook taught by the Ministry of National Education in Turkey in the 2019-2020 academic year to the Inquiry-Based Teaching (IBT) strategy. When the literature is analyzed, there are not many studies on the implementation of IBT in social studies education. In addition, when the literature is examined, the fact that there is no study to evaluate the suitability of the activities in the social studies textbooks to the IBT also indicates the need for this study. In this respect, it is thought that this study will find a unique place in the field of social studies education and activities for IBT will be prepared more in social studies textbooks. In this study, document review technique, which is one of the qualitative research methods, was used. Accordingly, 10 activities in the 7th grade social studies textbook that the Ministry of National Education taught in Turkey in the 2019-2020 academic year were evaluated according to the Research-Inquiry-Based Activity Scale developed by Bostan Sarıoğlan, Can and Gedik (2016). In this study, descriptive analysis technique was used to analyze the data. According to the results of this study; All of the activities examined within the scope of the research are partially in line with IBT. In all the activities examined, the focus of research was mostly included, while the stage of sharing understanding was not included at all. While the activity that is most suitable for the IBT is the G20 Countries activity, the least suitable activity for the IBT is the Scholars Raising in the Turkish-Islamic Civilization.
The Evaluation of the Suitability of the Activities in the 7th Grade Social Studies Textbook for Inquiry-Based Teaching