ORHAN PAMUK’UN TUHAF GEZGİNİ MEVLUT - Ankay, Nurcan (My University, 2021)
Türk edebiyatının çağdaş isimlerinden Orhan Pamuk’un (d.1952) romanları, hemen herkesimden farklı sosyal yaşam düzeylerine ait bireyleri romanlarına konu edinir. KafamdaBir Tuhaflık romanının başkişisi Mevlut da işi, yaşadıkları, hayal dünyası, korkuları, haz ları ve niyetleriyle özel bir karakterdir.Modern anlatı bireye, bireyin iç dünyasına dönüktür. Modern anlatıların bireyi keşfi,bireyin kendisini keşfini de içerir. Bu keşif belirgin olabileceği gibi örtük de olabilir. Mev lut, boza satıcılığı yaparken İstanbul’un sokaklarında gezinir. Geçinmek için yaptığı bueylemde bir yandan da kendisini keşfetmek için bir gezinti halindedir. Mevlut’un sokak ların anlattıklarını dinlediği bu gezintileri, onun tuhaflığının da göstergesidir.Mevlut’un İstanbul sokaklarında gezinmekten aldığı haz, sokakları dinlemekten aldığıhaz ve kendi içinde gezinmekten aldığı haz olarak iki yönlüdür. Sokakların seslerinidinleyerek gezinmek Mevlut’a iyi gelir. Kendi iç dünyasında ise hayalleri ve korkularıvardır. Şehrin yıllar içinde değişmesi, Mevlut’un bakışının da değişmesine neden olur.Bu makale, Kafamda Bir Tuhaflık romanının başkişisi Mevlut’un İstanbul sokaklarındagezinmekten aldığı haz üzerinden bir flanör olup olmadığını tartışacaktır.