Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli DKAB öğretim Programının Düşünme Becerileri Açısından İncelenmesi - Aydın, Yusuf (My University, 2026)
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) Ortak Metni’nde vurgulanan üst düzey düşünme becerilerinin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) 9–12. sınıflar öğretim programındaki öğrenme çıktılarında nasıl temsil edildiğini incelemektir. Nitel araştırma yaklaşımıyla yürütülen çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılmış ve veriler betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Öğrenme çıktıları karar verme, problem çözme ve eleştirel düşünme süreç bileşenleri doğrultusunda kodlanmıştır. Bulgular, eleştirel düşünme göstergelerinin programda yoğun biçimde yer aldığını; problem çözme ve karar verme süreçlerinin ise sınırlı ve dengesiz biçimde temsil edildiğini ortaya koymuştur. Sonuçlar, DKAB programının TYMM’nin beceri temelli yaklaşımıyla daha güçlü uyum sağlaması gerektiğini göstermektedir.
An Analysis of the Thinking Skills Aspects of the DKAB Teaching Program in the Turkey Century Education Model
Keywords: Din Eğitimi; Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi; Üst Düzey Düşünme Becerileri; Öğretim Programı; Doküman Analizi