GERİATRİK BİREYLERİN FONKSİYONEL PERFORMANSI: BİBLİYOMETRİK BİR BAKIŞ - Yenişehir, Semiha; Karakaya, İlkim Çıtak (Türkiye Fizyoterapistler Derneği, 2025)
Amaç: Fonksiyonel performans, yaşlı yetişkinlerin iş ve günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirme becerilerini yansıtır. Bu çalışmanın amacı yaşlı yetişkinlerde fonksiyonel performansla ilgili makaleleri analiz etmektir. Yöntem: Web of Science veri tabanında “functional performance” ve (“geriatric” OR “elderly” OR “aging” OR “older” OR “old age”) kelimelerini içeren İngilizce makalelerin başlıkları arandı. Analizin tematik yapısını ve haritalamasını sunmak için Biblioshiny ve VOSviewer yazılımı kullanıldı. Bulgular: 1995-2023 yılları arasında yayınlanan toplam 154 İngilizce makale çalışmaya dahil edildi. Belge başına ortalama atıf sayısı 31,47’dir. Yıllara göre toplam atıf sayısının zirvesi 1998 yılında görüldü (9,4 atıf). Ortalama atıf sayısının en düşük olduğu yıl 2003’tür. En fazla yayının yapıldığı yıl 2021’dir. Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) en üretken ve en çok atıf alan ülkelerdi. Konuyla en ilgili yazarın Cress ME, ülkenin ise ABD olduğu, yayınların sadece %5,13’ünün farklı ülkelerle işbirliği ürünü olduğu görüldü. Konuya ilişkin yayınlarda en çok “Journal of the American Geriatrics Society”ye atıf yapıldığı ve yayınlarda en sık kullanılan kelimenin “strength (kuvvet)” olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, yaşlı bireylerde fonksiyonel performansa yönelik literatür örneklerinde ele alınan konular, önde gelen araştırmacılar, ülkeler ve de konuyla ilgili çalışmaların yayımlanma ve atıf alma potansiyeli konusunda önemli ipuçları sunmaktadır. Bulgular, uluslararası işbirliğindeki önemli eksikliği vurgulamakta olup yazarlara, konuya ilişkin gelecekteki çalışmaları için orijinal ve belirli hedefler belirlemede ve işbirliği fırsatlarının farkına varmada değerli ipuçları sağlamaktadır.
FUNCTIONAL PERFORMANCE OF GERIATRIC INDIVIDUALS: A BIBLIOMETRIC OVERVIEW
Keywords: Bibliyometrik analiz; Egzersiz; Fonksiyonel durum; Kas kuvveti; Yaşlı