… parçalanması yapan çekirdeklerin yasaklı geçişler için ınternal bremsstrahlung spektrumlarının monte carlo yöntemi ile elde edilmesi - Tokgöz, Emrullah (My University, 2018)
Son zamanlarda çok nadir görülmesine rağmen, iç bremsstrahlung (IB) üzerine bilimsel çalışmalar, uzun yıllardır devam etmektedir. Çekirdeklerin beta bozunumuna eşlik eden IB spektrumunun yayınlanma mekanizmasını açıklamak için birçok teori ortaya atılmıştır. Orijinal KUB teorisinin, orta ve yüksek enerji bölgesinde deneysel sonuçlarla uyuşmazlık içinde olduğu gözlenmiştir. Bununla birlikte, teori ile deneyler arasında gözlemlenen farklılıkların çoğu yakın zamana kadar açıklanamamıştır. IB, her türlü beta bozunumuna eşlik eden düşük yoğunluklu sürekli elektromanyetik radyasyon spektrumudur. Yasak beta geçişlerinden gelen iç bremsstrahlung yayınlanması üzerine eski deneysel çalışmalar, teorik hesaplamalardan belirgin bir şekilde sapmalar göstermiştir. Bu çalışmada IB olasılığı için daha çok, teorik hesaplamaların içine giren bir yol izlendi. Chang ve Falkoff tarafından yasak geçişler için önerilen analitik ifadeler IB spektrumunun elde edilmesinde kullanıldı. Ayrıca, IB olayında Coulomb etkilerini içeren hesaplamaları, bu olayda Coulomb etkisine ilk olarak değinen Lewis ve Ford'un literatürdeki çalışması referans alınarak hesaplandı. Bu çalışmada beta kaynağı olarak 15P 32 , Rb 37 86 , Sr 38 89 , Sr 38 90 , Y 39 90 , 43Tc 99 , Tm 69 170 ve W 74 185 izotopları ele alınmıştır. Bu izotoplardan P 15 32 dışında tüm izotoplar yasak enerji geçiş bölgesinde yer almaktadır. Tarafımızca geliştirilen Monte Carlo hesaplama yöntemiyle bu izotoplara ait IB spektrumları elde edildi. Bu sonuçlar, analitik olarak verilen ifadelerden hesaplanan IB spektrum sonuçları ile karşılaştırıldı.
Keywords: … parçalanması; Internal (iç) bremsstrahlung; KUB teorisi; Monte Carlo Metodu; Reddetme yöntemi