Hemşirelerin Teletıp Bilgisi ve Teletıp İstekliliği Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma - Karaşin, Yusuf; Karagöz, Yalçın; Yalman, Fuat (My University, 2023)
Bu araştırmanın amacı, hemşirelerin teletıp bilgi düzeyleri ile teletıp isteklilikleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde kamu sağlık kurumlarında sağlık hizmeti sunumu gerçekleştiren hemşireler oluşturmaktadır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket yöntemi tercih edilmiştir. Anketler hem çevrimiçi hem de yüz yüze yöntemle toplanmıştır. Araştırmada örneklem olarak 346 hemşire dâhil edilmiştir. Değişkenlere güvenilirlik analizi uygulanmıştır. Teletıp bilgisinin güvenilirlik katsayısı 0,914, teletıp istekliliği değişkeninin güvenilirlik katsayısı 0,883 olarak hesap edilmiştir. Güvenilir olduğu tespit edildikten sonra demografik bulgularına göre araştırma verileri analize tabii tutulmuştur. Araştırmanın demografik bulguları alt değişkenlere ayrılarak da analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonrasında araştırmada kullanılan modelin uyum değerlerinin iyi olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın iki değişkeni olan Teletıp Bilgisi ile Teletıp İstekliliği arasındaki ilişkiyi tespit etmek için ise korelasyon analizi uygulanmıştır. Yapılan analiz sonucunda her iki değişken arasında istatistiki bir ilişkinin olduğu ve ilişkinin derecesinin de 0,608 olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın etik izni İstanbul Esenyurt Üniversitesi Etik Kurulu’nun 18.04.2022 tarihli ve 2022/04-4 no’lu kararıyla alınmıştır.
Keywords: Hemşireler; Teletıp; Kamu Sağlık Kuruluşu; Teletıp Bilgisi; Teletıp İstekliliği