Sıcak Presleme Yöntemiyle Üretilmiş B4C Takviyeli AA 7xxx Matrisli Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzemelerin Çapraz Kırılma Dayanımının Belirlenmesi - Çinici, Hanifi; Gökmen, Uğur; Kırmızı, Görkem; Çamkerten, Ruziye (Muş Alparslan Üniversitesi, 2017)
Buçalışmada sıcak presleme yöntemiyle AA 7075 Al alaşımı tozları ve B4Cparçacıkları ile fonksiyonel derecelendirilmiş malzemeler üretilmiştir. AA 7075matris içerisine ağırlıkça %10 - %60 arasında değişen oranlarda B4C ilave edilmiştir. Matris malzeme veparçacıklar 3 boyutlu karıştırıcıda karıştırılmıştır. Karışım tozlar değişensıcaklık (250, 350 ve 450oC) ve basınç (200, 300 ve 400)değerlerinde preslenmiştir. Presleme işlemi sonrası 5 farklı geçiş bölgesinesahip fonksiyonel derecelendirilmiş malzemeler üretilmiştir. Geçiş bölgelerininsertlik değişimini tespit için makro sertlik ölçümleri yapılmıştır. Üretilennumuneler tel erozyon yöntemi ile kesilerek standart boyutlarda çapraz kırılmatest numuneleri elde edilmiştir.  En yüksek çapraz kırılma dayanımına 450oCsıcaklıkta preslenen numunelerde ulaşılmıştır.

In thiswork, functional graded materials were produced by hot pressing with AA7075alloy powders and B4C particles. B4C particles between10% and 60% by weight were added to the AA 7075 matrix. Matrix materials andparticles were mixed in a three dimensional mixer. The blend powders werepressed at varying temperatures (250, 350 and 450°C) and pressures (200, 300and 400 MPa). Functionally graded materials with 5 different transition zoneswere produced after pressing. Macro hardness measurements were made todetermine the hardness change of the transition zones. The produced specimenswere cut using wire electrical discharge machining (WEDM) and transverserupture strength test specimens were obtained in standard sizes. The maximumtransverse rupture strength was reached at 450oC samples.
Investigation of Transverse Rupture Strength of AA7xxx Matrix Functional Graded Materials Reinforced B4C
msufbd
Keywords: Al7075; B4C; Çapraz kırma dayanımı; FDM; Al7075; B4C; Cross-crushing strength; FDM