Bazı sirke çeşitlerinin Echinococcus granulosus protoskoleksleri üzerindeki etkisinin araştırılması - Çiftçi, Hatice (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Echinococcus granulosus dünyanın her yerinde paraziter hastalıklara yol açmaktadır. Sirkenin gıda kaynaklı paraziter hastalıklar üzerinde etkilerinin incelenmesi adına bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; farklı sirke çeşitlerinin (elma sirkesi, üzüm sirkesi, incir sirkesi, çilek sirkesi, muşmula sirkesi, gül sirkesi, nar sirkesi, alıç sirkesi) Echinococcus granulosus protoskoleksleri üzerindeki etkiyi araştırıp değerlendirmektir. Bu amaçla, 8 farklı çeşitte doğal sirke ile mezbahaneden alınan hastalıklı organlar içindeki E. granulosus protoskoleksleri ile labaratuvarda araştırmalar yapılmıştır. Her sirke çeşidi için %1, %3, %5, %10 çözeltiler hazırlanıp E. granulosus protoskoleksleri üzerindeki etkisi mikroskop yardımıyla süre tutularak (0, 60, 120, 180 ve 240.dk) ölüm oranı takip edilmiştir. Bu araştırma sonucunda 8 farklı doğal sirke türünün E. granulosus protoskoleksleri öldürme oranlarını toplu olarak tüm zaman ve konsantrasyon oranları baz alarak incelediğimizde çilek ve incir sirkesinin öldürücülük oranının en yüksek olduğu görülmüştür. Bu iki sirke türünden sonra sırasıyla üzüm ve elma sirkelerininde E. granulosus protoskoleksleri üzerinde öldürücülük oranının yüksek olduğu görülmüştür. Diğer yandan sırasıyla alıç, muşmula, gül ve nar sirkelerinin E. granulosus protoskoleksleri üzerinde en düşük öldürme oranına sahip olduğu görülmüştür.

Echinococcus granulosus causes parasitic diseases all over the world. Scientific researches are carried out to examine the effects of vinegar on food-borne parasitic diseases. The aim of this study, the aim of this study is to investigate and evaluate the effects of different vinegar types (apple cider vinegar, grape vinegar, fig vinegar, strawberry vinegar, medlar vinegar, rose vinegar, pomegranate vinegar, hawthorn vinegar) on echinococcus granulosus protoscolices. For this purpose, studies were carried out in the laboratory with 8 different kinds of natural vinegar and E. granulosus protoscolices in diseased organs taken from the slaughterhouse. For each vinegar type, 1%, 3%, 5%, 10% solutions were prepared and the effect on the E. granulosus protoscolex was monitored by keeping time (0, 60, 120, 180 and 240 minutes) with the help of a microscope. As a result of this research, when we analyzed the E. granulosus protoscolex killing rates of 8 different natural vinegar species based on all time and concentration ratios, it was seen that the lethality rate of strawberry and fig vinegar was the highest. After these two vinegar types, it was observed that the lethality rate on E. granulosus protoscolex was high in grape and apple cider vinegars, respectively. On the other hand, vinegars of hawthorn, medlar, rose and pomegranate had the lowest killing rate on E. granulosus protoscolex, respectively.
Investigation of the effect of some vinegar types on Echinococcus granulosus protoscoles
Keywords: Gıda Mühendisliği; Food Engineering