Türkiye’de Okul Öncesi ve İlkokulda Öğrenme Güçlüğü Üzerine Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi - Avcı, Alperen; Kayıran, Derya (Harran Üniversitesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de 2010-2020 yılları arasında okul öncesi dönem ve ilkokul döneminde öğrenme güçlüğü üzerine yapılan lisansüstü tezleri analiz edilerek yapılan tezlerde ki yönelimin belirlenmesini sağlamaktadır. Betimsel analiz yöntemi ve kategorik çözümleme tekniği kullanılarak yürütülen çalışmanın evrenini YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanında dizinlenen okul öncesi dönem ve ilkokul döneminde öğrenme güçlüğü ile ilgili lisansüstü tezler oluşturmaktadır. Amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenen araştırmanın örneklemini, 2010-2020 yılları arasında Türkiye’de yapılan ve erişime açık olan lisansüstü tezler oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından geliştirilen okul öncesinde ve ilkokulda öğrenme güçlüğü içeren lisansüstü tezleri inceleme formu ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda, okul öncesinde ve ilkokulda öğrenme güçlüğü içeren lisansüstü tezlerin daha çok 2015-2019 tarihleri arasında gerçekleştirildiği çoğunun yüksek lisans tezi olduğu lisansüstü tezlere genellikle araştırma modeli olarak tarama modelinin kullanıldığı gözlenmiştir. Araştırma sonucunda lisansüstü tezlerin genellikle öğretmen yeterlilikleri ve öğretim sürecinde karşılaşılan sorunlar üzerinde dururken sorunları ortadan kaldırmayı hedefleyen deneysel lisansüstü tezlere çok az rastlanılmıştır.
Investigation of Postgraduate Theses on Learning Disability in Preschool and Primary School in Turkey
Keywords: Okul öncesi; ilkokul; öğrenme güçlüğü; lisansüstü araştırma.