Spor Yöneticiliği Bölümünde Öğrenim Gören Öğrencilerin Liderlik Yönelimleri ve Sosyal Beceri Düzeylerinin İncelenmesi - Ballı, Ataol; Şekeroğlu, Mustafa Önder (Gaziantep Üniversitesi, 2025)
Bu çalışmanın amacı, Spor Yöneticiliği bölümünde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin liderlik yönelimleri ile sosyal beceri düzeylerini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Muş Alparslan Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Bingöl Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ve Iğdır Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültelerinin Spor Yöneticiliği bölümlerinde öğrenim gören toplam 388 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların 191’i (%49,2) kadın, 197’si (%50,8) erkektir. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulan kişisel bilgi formuna ek olarak, öğrencilerin sosyal beceri düzeylerini belirlemek amacıyla Riggio (1986) tarafından geliştirilen, Yüksel (1997) tarafından Türkçeye uyarlanan ve Koydemir (2006) tarafından kısa formu oluşturulan Sosyal Beceri Envanteri (SBE) kullanılmıştır. Katılımcıların liderlik yönelimlerini belirlemek için ise Dursun ve ark. (2019) tarafından geliştirilen Çok Yönlü Liderlik Yönelimleri Ölçeği (ÇYLYÖ) kullanılmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda; yaş değişkenine göre politik liderlik, insan kaynaklı liderlik, karizmatik liderlik ve yapısal liderlik alt boyutlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Cinsiyet değişkenine göre ise politik liderlik, yapısal liderlik ve karizmatik liderlik alt boyutlarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ayrıca, Çok Yönlü Liderlik Yönelimleri Ölçeği ile Sosyal Beceri Envanteri alt boyutları arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, farklı liderlik yönelimlerine sahip spor yöneticiliği bölümü öğrencilerinin sosyal beceri düzeylerinin de farklılık gösterdiği söylenebilir.
Examining The Leadership Orientations and Social Skill Levels of Students Studying in The Sports Management Department
Keywords: Spor; Sosyal Beceri; Liderlik; Spor Bilimleri; Öğrenci