Sultan II. Abdülhamid Dönemi Balkanları Üzerine Bir Değerlendirme: Goltz Paşa’nın Balkan Meselesine Dair Görüşleri - Kara, Hidayet (My University, 2020)
Sultan II. Abdülhamid tahta çıktığında, Balkanlar adeta barut fıçısını andırıyordu. Bir taraftan Balkan milletlerinin isyanları diğer taraftan bu isyanları siyasî bir araç olarak kullanan büyük devletler, Payitaht üzerinde baskı kuruyordu. Nitekim problemi savaş yoluyla çözmeye istekli olan Rusya’nın 1877 yılının ilkbaharında Osmanlı Devleti’ne savaş ilan etmesi, meseleyi farklı bir boyuta taşıdı. Savaş Osmanlı Devleti’nin Balkan topraklarının önemli bir kısmını kaybetmesiyle neticelendi. Sultan II. Abdülhamid 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi’nden sonra Balkanlarda mümkün mertebe savaşın çıkmamasına dönük bir siyaset takip etti. Bu bağlamda, Balkan milletlerinin ayrılıklarından yararlanarak bir denge siyaseti kurmaya çalıştı. Osmanlı Devleti’nin Balkan siyaseti hakkında görüşlerini belirten Goltz Paşa, Abdülhamid siyasetinin aksine diplomasinin ancak güç ile desteklenirse başarılı olacağını belirtiyordu. Bu çerçevede makalede Goltz Paşa’nın, Osmanlı Devleti’nin Balkan siyasetine dair görüşleri irdelenecektir.

When Sultan Abdülhamid II ascended the throne, the Balkans looked like a powder keg. On the one hand, the rebellions of the Balkan nations, on the other hand, the great powers that used these rebellions as a political argument put pressure on the Payitaht. In fact, Russia's declaration of war to the Ottoman Empire in the spring of 1877, which was willing to solve this problem through war, took the issue to a different dimension. This war resulted in the loss of a significant part of the Balkan lands of the Ottoman Empire. After the Ottoman-Russian War of 1877-1878, Sultan Abdulhamid II pursued a policy to prevent war in the Balkans as much as possible. In this context, he tried to establish a balance policy by taking advantage of the dissimilarity of Balkan nations. Stating his views about Balkan politics of the Ottoman Empire, Goltz Pasha stated that unlike Abdulhamid politics, diplomacy would only be successful if supported by force. In this framework, the article will examine the views of Goltz Pasha on the Balkan policy of the Ottoman Empire.
An Evaluation on the Balkans during the Sultan Abdulhamid II Period: The Views of Goltz Pasha on the Balkan Question