İletişim Öğrencilerinin Bilgi, Teknoloji ve İletişim Özelliklerinin 21.Yüzyıl Becerileri Bağlamında İncelenmesi - Yazıcı, Tülay (My University, 2023)
Tarihsel süreç içerisinde düşünme, eleştirme, ifade etme, problem çözme ve üretme gibi özellikler insan gelişiminin bileşenlerini oluşturmaktadır. Bu özelliklerin yanı sıra bilginin okuryazarlığı ve küresel bağlamda farkındalık gibi beceriler de yeniçağda tüm bireyler için geçerlidir. 2000’li yıllar dünyanın dönüşüm ve değişim seyrini değiştirmiş ve 21. yüzyılın başlangıcı olan milenyum çağı düşünme, algılama, katılım, beceri, teknoloji kullanımı ve eğitim başta olmak üzere birçok alanı biçimlendirmiştir. 21. yüzyıla ait bu beceriler hayatın her alanına hâkim olmuştur. Eğitim alanı da bu becerilerin en önemli olduğu alanlardan birdir. Teknoloji, bilgi ve iletişim biçimlerindeki değişimin ve etkileşimin odağında ise yeni nesil çocuklar ve gençler yer almaktadır. Genel anlamda öğrenciler, başarılı olmak için 21. yüzyıl becerilerine ihtiyaç duymaktadır. Bu bağlamda çalışmada 21. yüzyıl becerilerine göre iletişim öğrencilerinin bilgi, teknoloji ve iletişim özelliklerinin incelenmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmada; Muş Alparslan Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünde kayıtlı ve aktif öğrenci sayısına sahip 1. 2. ve 3. sınıflarda eğitim gören 104 öğrenci, çalışma grubu olarak belirlenmiştir. Araştırma çevrimiçi (online) olarak anket yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler doğrutusunda Muş Alparslan Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünde 1., 2. ve 3. sınıfta eğitim gören 104 öğrencinin büyük çoğunlukla, 21. yüzyıl becerileri bağlamında bilgi, teknoloji ve iletişim özelliklerinin tamamına sahip olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.
Keywords: Bilgi; İletişim; Teknoloji; 21. Yüzyıl Becerileri; Gazetecilik Öğrencileri