İslâmiyât Dergisinin tematik tasnifi ve muhteva analizi - Baran, Mehmet (My University, 2021)
İslâmiyât Dergisi, temel İslam ilimleri, felsefe ve din bilimleri, din eğitimi, İslam tarihi, sosyoloji ve siyaset ile ilgili makalelerin yayınlandığı akademik ve hakemli bir dergidir. Bu itibarla derginin zengin bir muhtevaya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Yayın hayatından sonuna kadar gerek kamuoyunda ve gerekse akademik camiada yankı uyandıran bu derginin temel hedeflerinin tespit edilmesi, ilahiyat akademisinin dini düşünce itibariyle geldiği nokta ve kazandığı boyut açısından önemlidir. On dört asırlık bir geçmişi bulunan İslam birikimini, tahlil ve tenkit süreçlerinden geçirmeyi hedefine alan söz konusu dergi, akademik açıdan incelenmeyi hak ediyor. Bu itibarla tezin başlığına uygun olmak suretiyle, dergide bulunan tüm makaleler özetlendi ve değerlendirildi. Sonuç olarak derginin karakteristik özellikleri şu şekilde tespit edildi: Tarihselcilik, cesaret, İslam geleneğini çözümleme ve eleştiri, aktüel konular ve çeşitlilik, sol jargon, yenilikçilik.
The thematic classification and the content analysis ofthe Islamic Journal
Keywords: İslâmiyât Dergisi; Gelenek; Eleştiri; Yenilik