Byzantine and Sassanian Competition in International Trade in the 5th and 7th Centuries - Çağlayan, Yegane (Muş Alparslan Üniversitesi, 2020)
The vast lands of Asia, Africa and Europe were divided between the Byzantine and Sassanian empires, the two great powers of the Early Middle Ages in the 5th and 7th centuries. These two empires fought for strategically important regions for several centuries. A big part of the Byzantine-Sassanian wars was related to economic reasons and the main purpose was to control the world trade.This study investigates the key points of the commercial competition between the Byzatine and Sassanian empires for the "Great Silk Road" with a particular focus on the affiliation of the Turkish Khaganate. The study aims to reveal the reasons for the mentioned commercial competition and the results for the countries under the auhority of these empires.

V-VII yüzyıllarda Asya, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa’nın geniş toprakları, Erken Orta Çağ’ın iki büyük gücü olan Bizans ve Sasani imparatorlukları arasında bölünmüştü. Bu iki imparatorluk birkaç yüzyıl boyunca stratejik öneme sahip bölgeler için savaşmış, bu savaşlar tam olarak hiç birinin galibiyetiyle sonuçlanmamıştır. Bizans-Sasani savaşlarının büyük bir kısmı ekonomik nedenlere bağlı olup esas amaç dünya ticaretini kontrol altında tutmaktır.Bu makalede, V-VII. Yüzyıllarda Bizans ve Sasani imparatorlukları arasında “Büyük İpek Yolu” ve diğer önemli ekonomik bölgeler için giden ticari rekabetin ana noktaları araştırılır. Bizans ve Sasaniler arasındaki savaşlarda Büyük Türk Hakanlığının iştiraki meselesine özellikle dikkat çekilir. Makalenin amacı; bahsedilen ticari rekabetin sebeplerini ve bu imparatorlukların hakimiyeti altındaki ülkeler için sonuçlarını ortaya çıkarmaktır.
V-VII. Yüzyıllarda Uluslararası Ticarette Bizans ve Sasani Rekabeti
anemon
Keywords: Byzantine; Sassanians; Great Turkish Khaganate; Trade; Bizans; Sasaniler; Büyük Türk Hakanlığı; Ticaret