XX. Yüzyılın Başlarında Tarsus’ta Sosyo-Ekonomik Hayat (370-389 ve 404 Numaralı Tarsus Şer’iyye Sicillerine Göre 1906-1908) - Gök, Uğur (My University, 2022)
Şer?iyye sicilleri yerel tarih araştırmalarında oldukça önemlidir. Nitekim günümüz tarih araştırmalarında bu kayıtlardan faydalanılmaktadır. İçerik olarak şer?iyye sicilleri kaydedildikleri bölgenin günlük yaşamı, geçim kaynakları, çarşı ve pazar yerleri, giyecek ve yiyecek fiyatları, camii, mescid, medrese, sosyal ve dinî yapıları, nüfus içerisindeki Müslim ve gayrimüslimlerin birbiriyle olan ilişkileri gibi konuları hakkında önemli bilgiler bulundurmaktadırlar. Tarsus’un XX. yüzyılın başlarındaki sosyo-ekonomik yapısının incelendiği bu çalışmada Ankara Milli Kütüphanesinden temin edilen 370, 389 ve 404 numaralı Tarsus Şer?iyye Sicilleri kullanılmıştır. Bu belgeler ışığında dönemin aile yapısının nasıl olduğunu, evlilik, boşanma, vesâyet, verâset vb. konular incelenmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte ekonomik hayatın da irdelendiği bu çalışmada halkın geçim kaynağının genel olarak neler olduğu ve Müslim-gayrimüslim halkın birbiriyle olan ilişkisinin nasıl işlediği, ayrıca bu dönemde kullanılan ev eşyası, günlük kıyafetler, yiyecek-içecekler, hayvan alım satımı ve fiyatları gibi birçok konu üzerinde durulmuştur. Çalışmanın genel amacı yerel tarih çalışmalarındaki önemli kaynaklardan biri olan şer?iyye sicillerinden yararlanarak, belli tarih diliminde Tarsus’un sosyo-ekonomik yapısını irdelemektir.