Amr bin Âs ve Arapların Deveden Denize Macerası - Kıran, Abdullah (Celal ÖNEY, 2019)
Kimi insanlar vardır ki onlar için savaş ve mücadele, hayatın ta kendisidir. Onlar savaşmak, mücadele etmek, olağanüstü maceralara girişmek, yeni ülkeler ve diyarlar fetih etmek için can atarlar. Savaş ve fetih onların ruhunda var. Tarihin kritik dönemlerinde ortaya çıkan bu şahsiyetler, tarihine akışına yön verirler. Bu tarihi kişilerin adları bazen Kleharkhos, bazen İskender, bazen Hannibal, bazen Sezar ve bazen ve Selahaddin şeklinde değişse de, genellikle varmak istedikleri hedefler değişmiyor. Tarihe mal olmuş bu lider ve kahramanlardan biri de, Mısır fatihi olarak bilinen Amr bin Âs’tır. Amr bin Âs’ın, Roma İmparatorluğunun en önemli ikinci kenti Mısır’ı fetih etmesi, tarih boyunca çöl hayatı yaşamış Arapları deniz gücüne kavuşturdu. Böylece çok kısa bir zaman zarfında muazzam bir donanma oluşturan Araplar, Doğu Roma İmparatorluğu’nun başkenti tehdit edecek bir konuma geldiler. Amr bin Âs, Arapların deve sırtından denizlere açılmasını sağlarken, muazzam bir Arap imparatorluğuna giden yolun taşlarını da döşedi.
Amr bin Âs and the Arabs Adventure from Camel’s Force to the Sea
Keywords: Amr bin Âs; Araplar; Roma İmparatorluğu; İskenderiye; Fetih