Enerji ve kaynak verimliliği açısından elektrik iç tesisat proje tasarım kriterleri - Subaşı, Yunus Emre (Muş Alparslan Üniversitesi, 2024)
Bu çalışma, bir kamu binasının elektrik iç tesisat projesi çizilirken genel olarak hangi planların hazırlanması gerektiği ve bu planlar oluşturulurken; yönetmelikler, standartlar ve genel kabuller göz önüne alarak dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında proje müellifine yardımcı olacak kısa bilgilere yer verilmiştir. Enerjinin ve kamu kaynaklarının verimli kullanılması açısından elektrik iç tesisat projelerinde yapılması gereken iyileştirmeler hakkında Bulgular bölümünde ayrı başlıklar halinde bilgiler verilmiştir. Yapılan araştırmalar ve karşılaştırmalar neticesinde mevcut yönetmeliklere göre hazırlanan projelerin ihtiyacın çok üzerinde kapasitede tasarlanarak elektrik tesislerinin kurulmasına sebep olduğu ve bu nedenle kamu kaynaklarının gereksiz yere harcandığına dikkat çekilerek yönetmeliklerin günümüz ihtiyaçlarına ve enerji tüketim koşullarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi gerektiğine değinilmiştir. Ayrıca enerji tasarrufu açısından mekanik tesisat projelerinin önemine vurgu yaparak konu hakkında önerilerde bulunulmuştur.

This study examines which plans should be prepared in general when drawing the electrical internal installation project of a public building and when creating these plans; brief information is included to help the project designer about the issues that need to be taken into consideration for better design, while following the regulations, standards and general acceptances. Information about the improvements that need to be made in electrical internal installation projects in order to use energy and public resources efficiently is given under separate headings in the part III (Bulgular). As a result of the research and comparisons, it is pointed out that the projects prepared according to the existing regulations are designed with a capacity much higher than needed which leads to establishment of bigger electrical facilities than required, therefore public resources are wasted. Also, it was mentioned that the regulations should be rearranged in accordance with today's needs and energy consumption conditions. In addition, suggestions were made on the subject by emphasizing the importance of mechanical installation projects in terms of energy saving.
Electrical internal installation project design criteria in terms of energy and resource efficiency
Fen Bilimleri Enstitüsü, Nükleer Enerji ve Enerji Sistemleri Ana Bilim Dalı, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering