Kitle Kaynak ve Yapay Zekâ - Yazıcı, Tülay (My University, 2022)
Tanımlanmış görevleri yerine getirmek için insan zekâsını ve kullanım pratiklerini taklit eden, elde ettiği verileri kullanan sistemler veya makineler anlamına gelen “Yapay Zekâ (AI)” farklı alanlarda uygulanmaktadır. Yapay zekâ (AI), makinelerin deneyimler aracılığıyla öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını ve insan benzeri görevleri gerçekleştirmesini mümkün kılmaktadır. Artık bilgisayarlar, büyük miktarda veriyi işleyerek ve verilerdeki kalıpları tanıyarak belirli görevleri yerine getirmek için eğitilmektedir. İnsanın merkezde olduğu ve çözülmesi çok zor olan görevlerin çözümünde insan aklını kullanan kitle kaynak, yalnızca ürünlerin birlikte yaratılması veya inovasyon alanlarında değil, yapay zekâ sistemleri için de önemli bir kullanım değerine dönüşmüştür. Gelişmiş teknolojiler sayesinde insan ve makinenin bir araya gelmesiyle oluşan yapay zekâ uygulamalarında kalabalıklar, birçok süreçte yer almaktadır. Teknoloji geliştikçe kitle kaynak kullanımı gelişmektedir. Bu gelişme sürecinde yapay zekâ kullanımı çok önemli bir alan olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, kitle kaynaklı yapay zekâ kullanımına dair tamamlayıcı ve betimleyici ya da durum saptayıcı yönteme dayalı bir değerlendirme ortaya koymaktır. Ayrıca çalışmanın konuyla ilgili alan yazına katkı sağlaması da amaçlanmaktadır.