Zihinsel Yetersizliğe Sahip Çocukların Annelerinin Yaşadıkları Güçlükler ve Başa Çıkma Stratejileri Hakkındaki Görüşleri - Görkem, Anıl; Bayram, Serap (Muş Alparslan Üniversitesi, 2019)
Araştırmada, zihinsel yetersizliğe sahip çocuğu olan annelerin yaşadığı güçlükler ve başaçıkma yöntemleri araştırılmıştır. Katılımcılar; zihinsel yetersizliğe sahipçocuğu olan anneler arasından maksimum çeşitlilik ve gönüllülük ilkesine göre15 anne seçilmiştir. Veri toplamada, Kişisel Bilgi Formu ve YarıYapılandırılmış Görüşme soruları kullanılmıştır. Araştırmada nitel araştırmayönteminden, durum araştırması deseni uygulanmıştır. Verilen çözümlenmesi veanalizinde betimsel analiz yöntemi uygulanmıştır. Bulgulara göre anneler en çokpsikolojik alanda ve eğitim alanında sorun yaşadıklarını belirtmişlerdir.Annelerin en çok kullandığı başa çıkma yöntemi problem odaklı başa çıkmayöntemi olmuştur. Annelerin kullandıkları başa çıkma yöntemleri sorunalanlarına göre değişim gösterdiği, Problem odaklı başa çıkma yöntemlerindenaktif başa çıkma ve yararlı sosyal destek kullanımı, duygu odaklı başa çıkmayöntemlerinde ise kabullenme ve duygusal destek kullanımı olmuştur.

Inthis study, the topic being investigated is the problems experienced by motherswho have a child with an intellectual disability and how they are coping withthese issues. 15 mothers participated in this study and Mothers whoparticipated in this study were chosen according to maximum diversity methodand they all consented voluntarily to participate in this study. The researchmethods included in this study include a Personal Information Questionnaire andSemi Structured Individual Interview. A qualitative research method and a casestudy design were used. The descriptive analysis method was used to analyse toobtained data. According to the results of the research, mothers stated thattheir major problems are in psychological and education fields. The mostcommonly used methods of coping by mothers are problem-focused coping. The mostfrequently used problem-focused coping methods are; active coping and the useof instrumental social support, while the most commonly used emotion-focusedcoping methods are acceptance and seeking of emotional social support.
Difficulties of Mothers of Children With Intellectual Disabilities and Their Opinions About Coping Strategies
anemon
Keywords: zihinsel yetersizlik; güçlükler; başa çıkma; Intellectual deficiencies; Difficulties; Coping