Sosyal Medya Üzerinden Elde Edilen Gelirlerin Vergilendirilmesi: Fyre: The Greatest Party That Never Happened? Belgeseli Üzerine Bir Araştırma - Gülsün, Mustafa; Erten, Celaleddin (My University, 2025)
Günümüzde sosyal medya platformları sadece birer iletişim aracı olmanın ötesine geçerek yeni ekonomik modellerin temeli haline gelmiştir. İçerik oluşturucular YouTube, Instagram ve TikTok gibi platformlarda geniş kitlelere ulaşarak reklamlar, sponsorluklar ve bağışlar yoluyla gelir elde etmektedir. Ancak bu dijital ekonominin geleneksel vergi sistemlerine entegre edilmesi, farklı ülkelerde mevzuat boşluklarına ve farklı uygulamalara yol açmıştır. Özellikle, sosyal medya kazançlarının sınıflandırılması, vergilendirilmesi ve denetlenmesine ilişkin belirsizlikler devam etmektedir. Bu çalışma, sosyal medya üzerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesine ilişkin mevcut düzenlemeleri inceleyerek, bu alanda karşılaşılan hukuki ve ekonomik sorunları ele almaktadır. Araştırmada, dijital pazarlamanın ve influencer ekonomisinin denetimsiz yapısının yol açabileceği sorunları somut bir örnek üzerinden incelemek amacıyla, Fyre: The Greatest Party That Never Happened belgeseli analiz edilmiştir. 2017 yılında büyük vaatlerle duyurulan ancak organizasyon eksiklikleri ve mali usulsüzlükler nedeniyle büyük bir fiyaskoya dönüşen Fyre Festival örneği, sosyal medya aracılığıyla oluşturulan ekonomik değerlerin denetlenebilirliği ve bu süreçte influencer’ların finansal sorumlulukları gibi konular açısından önemli bir vaka sunmaktadır.Çalışmada, yöntem olarak betimsel analiz kullanılarak farklı ülkelerde uygulanan vergilendirme yaklaşımları incelenmiş ve sosyal medya içerik üreticilerinin gelirlerini beyan etme sürecinde karşılaştıkları zorluklar değerlendirilmiştir. Bulgular, dijital ekonominin mevcut vergi sistemleriyle tam olarak örtüşmediğini ve bu nedenle yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır. Çalışmanın sonunda, sosyal medya içerik üreticilerinin gelirlerinin şeffaf bir şekilde denetlenebilmesi ve adil bir vergilendirme sisteminin oluşturulabilmesi için öneriler sunulmuştur.
Social Taxation of Income from the Media: Fyre: The a Study on the Documentary Greatest Party That Never Happened?
Keywords: Hukuk; İşletme Finans