Üniversite Öğrencilerinin Koronavirüs Farkındalıkları İle Genital Hijyen Davranışları Arasındaki İlişki - Eren, Saliha Yurtçiçek; Başgöl, Şükran (My University, 2023)
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin koronavirüs farkındalıkları ile genital hijyen davranışları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte tasarlanan araştırmanın evrenini bir devlet üniversitesinde 2020-2021 bahar döneminde öğrenim gören kız öğrenciler oluşturmuştur. Örneklem ise 01.04.2021-31.05.2021 tarihleri arasında araştırmaya katılmayı kabul eden 430 kız öğrenciden oluşmuştur. Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, “Koronavirüs Farkındalık Ölçeği” ve “Genital Hijyen Davranışları Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde ve frekans değerleri ile bağımsız bağımsız grup t testi, Anova ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Koronavirüs farkındalık ölçeği alt boyutlarına ilişkin puan ortalamaları; bulaşma tedbiri farkındalığı alt boyutunda 33,70±6,80, güncel gelişmeleri takip farkındalığı alt boyutunda 12,40±4,25 ve Hijyen Tedbiri Farkındalığı alt boyutunda 11,83±3,49 olarak bulunmuştur. Genital hijyen davranışları ölçeği alt boyutlarına ilişkin puan ortalamaları ise; genel hijyen davranışları alt boyutunda 46,58±5,77, adet hijyen davranışlarında 30,75±3,41 ve anormal bulgu farkındalığında 11,07±2,84 olarak bulunmuştur. Öğrencilerin koronavirüs farkındalığı ile genital hijyen davranışları arasında da pozitif yönde, orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Buna göre öğrencilerin koronavirüs farkındalıkları arttıkça genital hijyen davranışları da artmaktadır.
Keywords: COVID-19; Üniversite Öğrencileri; Genital Hijyen; Koronavirüs Farkındalığı