PESSIMISM AND OPTIMISM AT DUAL TASK PERFORMANCE - Saylık, Rahmi (My University, 2018)
The aim of the present study was to investigate dual task performance in pessimist and optimist participants. To test for this, two hundred fifty participants were screened via life orientation test. Twenty participants were selected from top quartiles of pessimism and optimism. In addition, participants with higher depression and with history of past or current psychiatric and neurologic disorders were eliminated based on Beck depression inventory and psychiatric and neurologic screening test. In the final case, 20 participants from each group were performed three tasks which are single tasks, dual tasks with 1000 ms. and dual task with 0 SOA manipulations. The results showed that individuals who scored higher on pessimism scale were considerably slowing down as compared to individuals who scored higher on optimism scale as task demand increase from single task to dual task with 0 SOA. It has been concluded that pessimism may impair central executive functions during dual task processing.

Bu çalışmanın amacı karamsarlığın çoklu görevler sırasında ana yürütücü işlevler üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bunu test etmek için, ikiyüz elli (250) katılımcı ‘Yasama Uyum Testiyle’ incelendi. Ayrıca, Beck depresyon testi, nörolojik ve pskiyatrik hastalık geçmişi testleri gibi ölçekler kullanılarak katılımcılardan geçmişte veya bugün her hangi bir psikolojik ve nörolojik hastalığı olanlar elendi. Bu katılımcılar içerisinde karamsarlık ve iyimserlik testlerinin üst çeyreğinde yer alan katılımcılar seçildi. Böylece, yirmiser kişiden oluşan karamsar ve iyimser iki gurup oluşturuldu. Katılımcılar, tekli görev, kolaylaştırılmış ikili görev (iki görev arasında 1000 ms var) zorlaştırılmış ikili görev (iki görev arasında zaman yok (0 ms)) olmak üzere üç ana test uygulamasına katıldı. Bulgular karamsar katılımcıların, iyimser olanlara göre tetslerin zorluğu arttıkça daha düşük performans ortaya koyduğunu gösterdi. Kolay testler sırasında iki grup benzer perfromans sergilerken, zor test uygulamasında iyimser katılımcılar, karamsar olanlara göre daha başarılı olmuştur. Tartışmada, karamsarlığın beyindeki ana yürütücü sistemi etkileyebileceği sonucuna varıldı.
ÇOKLU GÖREV PERFORMANSINDA KARAMSARLIK VE İYİMSERLİK