Bulgar Başbakanı ve Heyetinin 1939 Tarihli Ankara Ziyareti - Özalper, Mehmet (Esengul Kara, 2017)
Mustafa Kemal Paşa kumandanlığında yapılan Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasından sonra, kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin öncelikli amaçlarının başında, “Yurtta Sulh Cihanda Sulh” politikasının gereği olarak küresel anlamda bütün dünya devletleri ile barış ve dostluğa dayalı ilişkiler tesis etmeye çalışması gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti bu amacı gerçekleştirirken yakın komşusu olan devletlere öncelik vermiştir. Balkan coğrafyasının Türkiye’nin batıya açılan kapısı olma özelliğinden dolayı Balkan devletlerine önem verilmiştir. Bulgaristan, Türkiye’nin batı sınırında bir kalkan vazifesi görmesi nedeniyle diğer Balkan devletlerine kıyasla ayrıca bir öneme sahiptir. I. Dünya Savaşı yıllarında iki devlet müttefik olarak aynı safta yer almıştır. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonrada ilişkilerin devamı adına gayret sarf edilmiştir. Devletlerarası ilişkilerin tesis edilmesinde devlet adamlarının yapmış oldukları ziyaretler birinci derecede öneme haizdir. Bu çalışmamızda Bulgaristan Başbakanı Georgi Köseivanov’un II. Dünya Savaşı arifesinde Türkiye’ye yapmış olduğu ziyaret ele alınacaktır.
Keywords: Georgi Köseivanov; Türkiye; Bulgaristan; Ziyaret