Snake in World Mythology and Marê Ziha in the Muş Folk Narratives - Sarıgul, Sehadet (Muş Alparslan Üniversitesi, 2020)
The serpent and its variations appear in various myths. Often the mythological creatures change the geography, while the snake is free from this situation. Because of this feature, it contains many positive and negative features.This work focuses on world snake narratives in the folk narrativess of Muş with the ancient snake narratives such as Egypt, Greece, China, Iran. In this way the snake is studied differently and its features are emphasized.As far as we know, this issue has been studied since there has not been a mythological comparison study for Muş yet.

Birçok yaratılış mitinde yılan ve varyasyonları karşımıza çıkmaktadırlar. Çoğunlukla mitolojik yaratıklar coğrafya özelliklerine göre değişirken yılan bu durumdan azadedir. Bu özelliğinden dolayı yılan, birçok olumlu ve olumsuz özellikleri de kendinde barındırır.Bu çalışma arketipsel araştırma yöntemine göre, dünya yılan mitolojilerinin ve Muş halk anlatıların üzerine yoğunlaşır. Çalışmamız Muş halk anlatılarındaki yılan anlatılarını Mısır, Yunan, Çin ve İran gibi eski yılan anlatıları ile karşılaştırır. Bu şekilde yılan varyasyonları incelenir ve özellikleri üzerinde durulur.Bildiğimiz kadarıyla Muş için henüz mitolojik bir karşılaştırma çalışması yapılmamış olması sebebiyle bu konu çalışılmıştır.
Dünya Mitolojisinde Yılan ve Muş Halk Anlatılarında Marê Ziha
Mar di Mîtolojiya Cîhanê de û di Vebêjên Gelerî yên Mûşê de Marê Ziha
anemon
Keywords: Marê Ziha; Snake; Dragon; World mythology; Archetype; Marê Ziha; Ejderha; Dünya Mitolojisi; Arketip; Marê Ziha; Mar; Ejdeha; Mîtolojiya Cîhanê; Arketîp