Üstün Yetenekli Öğrencilerin İhtiyaç Duydukları Manevi Danışmanlık Hizmetleri Üzerine Bir İnceleme - Karasu, Teceli; Demirkol, Aslan Ali (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
İnsanlar zihinsel, fiziksel, sosyal vemanevi olarak birbirlerinden farklıdır. Bu farklılıklar bazı kimselerde dahaciddi derecedir. Üstün yetenekli olarak değerlendirilen bireyler bu kimselerinoluşturduğu gruplardan biridir. Onlardaki farklılık, sosyal, uyumsal ve maneviproblemlere neden olabilmektedir.  Sondönemde bu öğrencilerin potansiyellerini kullanmalarına yardımcı olmak veyaşadıkları sıkıntıları azaltmak amacıyla Bilim Sanat Merkezleri adıyla destekeğitim merkezleri açılmıştır. Ancak bu merkezlerde öğrencilerin maneviihtiyaçları göz ardı edildiği görülmektedir. Öğrencilerin manevi olarak ihtiyaçduydukları gereksinimlerin belirlenmesi ve giderilmesine yönelik süreçte dikkatedilmesi gereken hususların açığa kavuşturulması önemlidir. Çalışma karma yönteme dayalıtasarlanmıştır. Çalışmanın nicel verileri, daha evvel geçerlik ve güvenirlikçalışması yapılan Manevi Yönelim Ölçeği vasıtasıyla toplanmıştır. Muş Bilim veSanat Merkezine devam eden üstün yetenekli öğrenciler çalışmanın evreninioluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi 4-12 sınıfa devem eden bütünöğrencilerdir. Nitel veriler ise araştırmacı tarafından hazırlanan yarıyapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile toplanmıştır. Sonuç olarak, üstünyetenekli öğrencilerin manevi danışmanlığı ihtiyaç duydukları, danışmakistedikleri kişilerin güvenilir, din psikoloji ve yöntem uzmanı olmasıgerektiği söylenebilir.
dinbil
Keywords: Üstün Yetenekli Öğrenciler; Manevi Danışmanlık; din eğitimi; bilsem; maneviyat