Tâûna Karşı Muska Yazımı Konulu Şiirler: Hz. Ali’nin Cünnetü’l- Esmâ’sı ve Türkçe Manzûm Tercümesi - Çakın, Mehmet Burak (My University, 2020)
Hz. Ali, İslam dünyasının en önemli şahsiyetlerinden biridir. Müslümanları dinî, itikadî, siyasî ve kültürel birçok alanda etkilediği gibi bu toplumların edebiyatlarında da önemli bir yere sahip olmuş; Hz. Peygamber’e olan yakınlığı ve bağlılığı, imamet ve velayeti, üstün cesareti, yiğitliği, cömertliği ilim ve hikmet sahibi olması gibi sebeplerle, hakkında pek çok eser kaleme alınmıştır. Hz. Ali, sözü edilen yönleriyle eserlere konu olmakla kalmamış, edebî şahsiyeti ve kendisine nispet edilen eserler ile de İslam edebiyatlarını etkilemiştir. Hz. Peygamber’den sonra insanların en belîği ve fasîhi kabul edilen Hz. Ali’den çok sayıda hutbe, şiir ve hikmetli söz rivayet edilmiştir. Bunların genelinde üstün bir belâgat ve hikmetin olduğu klasik ve çağdaş birçok ilim insanı tarafından kabul edilmektedir. Hz. Ali’ye nispet edilen şiirlerden ikisi de esmâ (Allah’ın isimleri) kalkanı anlamına gelen Cünnetü’l-Esmâ olarak adlandırılmaktadır. Hz. Ali, yaşadığı dönemde çok sayıda ölüme sebep olan bir tâûn salgınına karşı kendisinden dua istenmesi üzerine söylediği bu iki şiirde, Allah’ın isimlerinden bazıları ile nasıl dua edileceğini ve nasıl muska yapılacağını anlatmaktadır. Kaynaklarda Abbasîlerin saltanat hazinesinde bulunan iki şiirin Gazalî tarafından Şerh-i Cünnetü’l-Esmâ adlı kitapta şerh edildiği belirtilmektedir. Bu çalışmada Hz. Ali’nin Cünnetü’l-Esmâ adlı iki şiiri ile bu metinlerin mütercimi bilinmeyen manzum tercümesi konu edilmiş, tercümenin Türkiye kütüphanelerinde tespit edilen iki nüshası karşılaştırılarak yazıçevirimi yapılmıştır. Bu manzumeler hem Hz. Ali’ye nispet edilen şiirlerin tercümesi olması hem de muska yapımının anlatılması sebebiyle, klasik edebiyat açısından önemli örneklerdir.

Hz. Ali is one of the most important personalities of the Islamic World. He has an important place in the literatures of Muslim societies as well as influencing Muslims in many religious, faith, political, and cultural fields. In Muslim societies, many works were written about Hz. Ali because of his closeness and loyalty to the Prophet Muhammed and his characterics of being imam and custodian, courageous, brave, generous, knowledgeable and wise. Hz. Ali, besides being the subject of works due to his life and personalty, he also influenced Islamic literatures with his literary personality and the works attributed to him. Hz. Ali is considered the most eloquent and fluent of people after Prophet Muhammed. Numerous sermons, poems and wise words were narrated from him. It is acknowledged by many classical and contemporary scholars that there is a superior rhetoric and wisdom in general. Two of the poems attributed to Hz. Ali are called Cünnetü’l Esma which means the esma (names of Allah) shield. In these two poems, he said when he asked to pray against a plague epidemic that caused many deaths in his time, he describes how to pray with some of the names of Allah and how to make amulets. It is reported that two poems in the sultanate treasury of the Abbasids were commentated by Ghazali in the book Şerh-i Cünnetü’l Esma. In this study, poems named Cünnetü’l Esma and the poetical translation of unknown translator were discussed. For this work, the two copies of the translation which are in Turkey’s libraries were examined and poems were transcribed. These poems are important in classical literature because of their two features: First, the thought of belonging to Hz. Ali and second telling about how amulets are made.
Poems About Writing Amulet Against The Plague/Taun: The Poem of Hazrat Ali “Cunnetu'l?Esma” and its Turkish Verse Translation