HEKİM YÖNETİCİLERİN MESLEKİ KİMLİK ALGILARINA BAKIŞ AÇISI: MUŞ İLİ ÖRNEĞİ - Altın, Aytuğ; Yeşilyurt, Özgür; Bingöl, Mehmet Veysel (My University, 2025)
Teknolojinin gelişmesi birçok değişim ve gelişimi de beraberinde getirmektedir. Yönetim anlayışı da bu değişimden etkilenen alanlardan biridir. Yönetim anlayışında meydana gelen değişim ve gelişmeler daha etkili ve verimli hizmet sunumu için ortam hazırlamıştır. İşletmelerde etkinlik ve verimlilik adına önemli görülen noktalardan biri çalışanların, kendi uzmanlık alanlarında görevlerini yerine getirmesidir. Hekim yöneticilerin mesleklerini icra ederken yaşadıkları süreçler, aldıkları eğitimler, yönetim ve yöneticilik ile alakalı dersler, mesleki kimlik tanımlamaları çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, sağlık kurumlarında hekim yöneticilik ve mesleki kimlik kavramlarının hekim yöneticiler bağlamında nitel yöntemlerle değerlendirilmesidir. Hekim yöneticilerin mesleki kimlik algılarına bakış açılarını tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmada fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Çalışma grubu sorulara cevap verebileceği düşünülen hekim yöneticilerden oluşmaktadır. Çalışma kapsamında 15 yönetici ile yüz yüze görüşülerek veriler toplanmıştır. Görüşmelerde yapılandırılmış soru formları ile toplanan veriler, ilgili nitel analiz programında analiz edilerek temalar ve kodlar oluşturulmuştur. Çalışma 3 tema altında toplanmıştır. Bunlar; hekimlik mesleği, yönetici rolü ve yönetim süreçleridir. Elde edilen sonuçlar çerçevesinde hekimlerin üst yönetimde yer almasının yanı sıra diğer kademelerde ise ilgili alandan mezun bireylerin yer alması, tıp lisans eğitimine yöneticilik ile ilgili derslerin konulması ve hekimlerin yöneticilik süresi içerisinde hizmet içi eğitimlerin artırılması yönünde öneriler sunulmuştur.
Keywords: Kamu Yönetimi; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Sosyoloji