50-Ebu’l-Alâ el-Ma’arrî’nin “el-Lüzûmiyyât”ı ile William Blake’in “Masumiyet ve Tecrübe Şarkıları” adlı eserlerinde pesimizm - Harmancı, Hasan (My University, 2022)
Bu makale Klasik dönem Arap Edebiyat ı’nın önde gelen isimlerinden biri olan Ebu’l-Alâ el- Ma’arrî’nin el-Lüzûmiyyât’ı ile Romantik dönem İngiliz Edebiyatı dendiği zaman akla gelen ilk şairlerinden William Blake’in Masumiyet ve Tecrübe Şarkıları kitabındaki şiirlerde geçen pesimizm örneklerini mukayesesini ihtiva etmekte olup birbirinden tamamen farklı tarih, kültür ve coğrafyada yaşamış iki mühim edebi şahsiyetin eserlerinin bir kavram üzerinden benzerliklerini ve farklılıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Hem Ebu’l-Alâ el-Ma’arrî hem de William Blake doğuştan gelen estetik hünerlerinin yan ı sıra ya şadığı zaman ve mekânın özelliklerini de şiir dünyalarına yansıttığı bilinmektedir. Ebu’l-Alâ el-Ma’arrî toplumsal sorunların had safhada olduğu bir tarihi süreçte siyasî, iktisadî, içtimaî eleştirilerle dolu pek çok şiir örnekleri ile karşımıza çıkarken diğer taraftan İngiliz şair William Blake modern dünyanın filizlenip vücut bulduğu, rasyonalitenin ve maddiyatın yegâne ölçü olduğu bir coğrafyada mistik ve romantik olana temayül edip şiirlerinde mevzu bahis toplumsal süreci kıyasıya eleştirdiği görülmektedir. Farklı zaman, farklı mekân ve farklı kültürlerden gelen bu iki sanatçının eserlerine bak ıldığında ayn ı ruh halinin tezahürü olabilecek şiirler söylediği tespit edilmiştir. Hem Ebu’l-Alâ el-Ma’arrî hem de William Blake’in şiirlerine pesimizm kavramı üzerinden yapılan kar şılaştırmalı edebiyat alan ındaki bu inceleme di ğer bir taraftan da as ırlar önceki tarihi Britanya adası ile kadim Diyâr-ı Şam coğrafyalarını farklı disiplinler aracılığı vasıtası ile bir okuma olacaktır.