AKADEMİSYEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE ÜNİVERSİTE SPOR TESİS YETERLİLİK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ (DOĞU ANADOLU BÖLGESİ ÖRNEĞİ) - Koç, Harun; Aslan, Battal; Ertutar, Ömer (My University, 2021)
Doğu Anadolu Bölgesi’nde spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarında görev yapan akademisyenlerin görüşleri doğrultusunda üniversite spor tesis yeterlilik düzeylerinin incelendiği bu çalışmada genel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini 181 erkek, 33 kadın olmak üzere 214 katılımcı, örneklemini ise çalışmada gönüllü yer alan 87 erkek, 12 kadın olmak üzere toplam 99 katılımcı oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu” ve ‘‘Spor Tesisi Yeterliliği Anketi’’ kullanılmıştır. Araştırmanın verileri lisanslı SPSS 20 paket programı, çözümlemeleri için ise yüzde frekans testi ve ki-kare testi kullanılmıştır. Katılımcılar spor tesislerinin hem sayısal bakımdan (%53,5) hem de araç-gereç bakımından yeterli olmadığı (%43,4) görüşünde birleşmişlerdir. Buna karşılık spor tesislerinin öğretim kalitesi açısından önemli olduğu (%95,9) ve öğretim kalitesinin artması için her bölümün kendine ait spor tesisleri olmalıdır (%72,8) şeklinde görüş bildirmişlerdir. Sonuç olarak katılımcıların spor tesislerini ve spor eğitimi amaçlı kullanılan araç-gereçleri yeterli düzeyde görmedikleri ortaya konulmuştur. Kullanılan araç-gereçlerin nitelik ve nicelik olarak arttırılması önerilebilir.

When comparing the qualifications of university sports facilities to the opinions of academicians who work in higher education institutions in the Eastern Anatolia Region and provide sports education, a general screening method is used on this list. The research population consisted of 99 participants, 87 males and 12 females, with 214 participants in the survey, including 181 males and 33 females. "Personal Data Form" and "Sports Facility qualification survey" developed by researchers were used as data collection tools. The data of the study was used in the licensed SPSS 20 package program, and the percentage frequency test and chi-square test were used for their analysis. Participants were united in the opinion that sports facilities are not sufficient both numerically (53.5%) and in terms of tools and equipment (43.4%). In contrast, they stated that sports facilities are important in terms of teaching quality (95.9%) and that each department should have its own sports facilities (72.8%) in order to improve teaching quality. As a result, it was found that participants did not see sports facilities and equipment used for sports training at a sufficient level. It may be recommended to increase the quality and quantity of the tools used.
ANALYZING OF UNIVERSITY SPORTS FACILITY PROFICIENCY LEVELS ACCORDING TO ACADEMICIANS' VIEWS (SAMPLE CASE OF EASTERN ANATOLIA REGION)