Planlı Davranış Teorisi Perspektifinden Girişimcilik Niyeti Üzerinde Sosyal Sermaye Öz Yeterlilik ve Öz Saygının Rolü - Işık, Metin; Çiçek, Berat (My University, 2020)
Bu araştırmada, öz yeterlik, öz saygı ve köprüleyici sosyal sermayenin girişimcilik niyeti üzerindeki rolüincelenmiştir. Bu kavramların birbirleriyle olan ilişkisi literatürdeki birçok araştırma tarafındankanıtlanmıştır. Ancak bu kavramların hepsini bütüncül olarak değerlendiren araştırmaya rastlanmamıştır. Bubakımdan araştırmada bu değişkenler bütüncül olarak incelenmiştir. Bireyin kendisine yönelik yüksek özsaygı (benlik saygısı) ile öz yeterlilik algısı, kişinin güven, yeterlilik ve yetkinlik inancını artırmaktadır. Buinanç da bireyin sosyal yönünü güçlendirmekte ve onun girişimci bir kişiliğe sahip olmasına zeminhazırlamaktadır. Bunlarla birlikte, bireyin sosyal sermayeyi köprülemesi de bireyin girişimcilik niyetinidoğrudan etkilemektedir. Bu bağlamda, araştırmada bu değişkenlerin birbirleriyle olan ilişki düzenleyicilikve aracılık yönünden test edilmiştir. Araştırma, Doğu Anadolu Bölgesindeki 17 devlet üniversitesininişletme bölümü öğrencilerinden elde edilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada öncelikle köprüleyicisosyal sermayenin girişimcilik niyeti ve öz yeterlilik üzerindeki etkisi test edilmiştir. Analiz sonucunda;köprüleyici sosyal sermayenin hem girişimcilik niyetini hem de öz yeterliliği pozitif yönlü etkilediğigörülmüştür. Daha sonra, öz yeterliliğin girişimcilik niyeti üzerindeki etkisi test edilmiş ve öz yeterliliğingirişimcilik niyeti üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu bulgulanmıştır. Araştırmada bir diğer sonuç olaraköz saygının girişimcilik niyetini etkilediği tespit edilmiştir. Analizlerde öz saygının arttığı durumlardagirişimcilik niyetinin arttığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca öz saygının, öz yeterlilik ile girişimcilik niyetiarasındaki pozitif ilişkiyi düzenlediği ve güçlendirdiği görülmüştür. Öz yeterliliğin köprüleyici sosyalsermaye ve girişimcilik niyeti arasındaki aracı etkisine yönelik yapılan analizler neticesinde; öz yeterliliğinbu ilişkide aracı etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonunda üniversite yönetimleri, öğrencilereve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.

In this study, the role of self-efficacy, self-esteem and bridging social capital on entrepreneurial intention was examined. The relationship of these notions to each other has been demonstrated by many studies in the literature. However, no research evaluates all these notions with a holistic view. In this respect, these variables were examined holistically. High self-esteem and self-efficacy perception increase individual’s self-confidence, competence and sufficiency belief. This belief strengthens the social aspect of the individual and paves the way for him/her to have an entrepreneurial personality. Besides, the individual's bridging of social capital directly affects the individual's intention to entrepreneurship. In this context, the relationship of these variables with each other was tested in terms of moderation and mediation. The research was carried out with the data obtained from the students of business administration of 17 state universities in Eastern Anatolia Region. Firstly, the effect of bridging social capital on entrepreneurial intention and selfefficacy was tested in the study. As a result of the analysis; bridging social capital positively affected both entrepreneurial intention and self-efficacy. Then, the effect of self-efficacy on entrepreneurial intention was analysed and it was found that self-efficacy had a positive effect on entrepreneurial intention. As a result of the study, it was found that self-esteem affects entrepreneurship intention. Moreover, it was concluded that entrepreneurship intention expanded when self-esteem increased. In addition, self-esteem moderates and strengthen the positive relationship between self-efficacy and entrepreneurial intention. As a result of the analyses conducted on the mediating effect of self-efficacy between bridging social capital and entrepreneurial intention; self-efficacy has been found to have a mediating effect in this relationship. At the end of the paper, suggestions were made to university administrations, students and researchers.
The Role of Social Capital Self-Efficacy and Self-Esteem on the Entrepreneurship Intention From the Perspective of Planned Behaviour Theory