THE LOCALIZED HERO AND ESCAPE FROM FREEDOM IN THE MUSIC OF CHANCE BY PAUL AUSTER -2 - Kalay, Faruk (My University, 2016)
Paul Auster önemli bir Amerikalı romancı, eleştirmen ve şair olmakla birlikte bu The Music of Chance adlı romanıyla Pen/Faulkner Kurgu Ödülünün Finalisti olmuştur. Romanın başkahramanı Jim Nashe ülke boyunca yeni almış olduğu arabasını kullanabilmek ve parasını tükenmek üzereyken para kazanabilmek için işini ve ailesini terk eden eski bir itfaiyecidir. Nashe ve O'nun tarafından bir otoyolun kenarından yaralı halde bulunan Pozzi isimli arkadaşıyla kolay para kazanabilmek için kumar oynamaya karar verirler fakat kaybettikleri için kumar borçlarını ödeyebilmek için \"ağlama\" duvarı yapmaya zorlanırlar. Öte taraftan Jim tutsaklığından önce bir başıboş olduğu için Auster Thomas Nashe'in pikaresk romanı The Unfortunate Traveller romanına atıfta bulunur. Eleştirmenler alegorik olarak hem ruhsal hem bedensel açıdan Jim'in ev hapsine değinirler. Jim'in etnik ve kültürel normları davranışlarını belirlemektedir. Etnik köken olarak Yahudi olan Auster Nazi Soykırımından neler çektiğini ve deneyimlerini bu romanda yansıtmaya çalışır. Jim Nashe'in yaşantı ve hayat tecrübeleri Holokost veya Pogrom'lardaki Yahudilerle benzerlikler arz eder. Başkahramanın/yazarın benzer özellikleri okuyucu adına karmaşık bir kurgu sunar. Çünkü okuyucunun hem yazarın yaşam ve kökeni hakkında hem de romandaki ince göndermeleri kavraması gerekir. Bir de bunu tarihsel ve günlük yaşama endekslemesi olayları biraz daha gerçekçi kılmaktadır. Ancak Auster bunu yaparken iki farklı karakterin problemlerle karşılaştığında aynı tepkiyi göstermesini gözler önüne serer. Bu çalışmada Jim'in bedensel ve ruhsal hapsi ve bunun nedenleri irdelenecektir.
Keywords: Edebiyat; Psikoloji