Helichrysum arenarium (L.) Moench subsp. erzincanicum Davis et Kupicha türünün mikro çoğaltımı ve dış koşullara adaptasyonu - Akça, Gülşen (Muş Alparslan Üniversitesi, 2023)
Bu tez çalışmasında, Helichrysum arenarium (L) Moench subsp. erzincanicum türünün mikroçoğaltımı, kallus eldesi ve dış koşullara alıştırma çalışmaları yürütülmüştür. H. arenarium erzincanicum tohumları %7.5'luk sodyum hipoklorit solüsyonu ve 42°C etüvde 24 saat bekletilerek yüzey sterilizasyonu sağlanmıştır. Tohumlar, 1 mg/L BAP+ 1 mg/L GA3 içeren MSB5 besin ortamında çimlendirilmiştir. Tohumlardan elde edilen steril bitkiciklerin 1 mg/L BAP içeren MSB5 besin ortamında sekiz hafta sonunda sürgün rejenerasyon oranı %99.1, eksplant başına sürgün sayısı ise 22.1 olarak tespit edilmiştir (p<0.05). Bir ayın sonunda 1 mg/L BAP içeren besin ortamında sürgünlerin etrafında kalluslar oluşmuştur. Kallusların çoğaltımı 2 mg/L TDZ + 1 mg/L NAA içeren MSB5 ortamında %80.2 oranında başarı sağlanarak yapılmıştır. 1 mg/L BAP içeren besin ortamında büyüyen sürgünlerde kararmalar meydana geldiğinden, 5 mg/L KIN + 0.5 mg/IAA L içeren MSB5 ortamında transfer edilerek sürgün sayısı (%60) arttırılmıştır. Elde edilen sürgünler 1 mg /L IBA içeren besin ortamında %77.8 oranında köklendirilmiştir. Böylece endemik H. arenarium erzincanicum türü için etkili tohum sterilizasyonu ve mikroçoğaltım protokolü oluşturulmuştur. Ancak elde edilen köklü bitkicikler aklimitizasyon aşamasında toprağa adapte olamamıştır. Elde edilen köklü bitkicikler kaybedilmiştir.

In this thesis, studies of micropropagation, callus and acclimatization were carried out for Helichrysum arenarium (L) Moench subsp. erzincanicum species. Seeds of H. arenarium erzincanicum were kept in 7.5% sodium hypochlorite solution and 42°C oven for 24 hours to ensure surface sterilization. The seeds were germinated in MSB5 nutrient medium containing 1 mg/L BAP + 1 mg/L GA3. After 8 weeks, the shoot regeneration rate of sterile plantlets was 99.1% and the number of shoots per explant was 22.1 which obtained from MSB5 nutrient medium containing 1 mg/L BAP (p<0.05). At the end of one month, calluses were formed around the shoots in the nutrient medium containing 1 mg/L BAP. Reproduction of calli was done in MSB5 medium containing 2 mg/L TDZ + 1 mg/L NAA with rate of 80.2%. Since necrosis occurred in shoots growing in nutrient medium containing 1 mg/L BAP, the number of shoots were increased by transferring them to MSB5 medium containing 5 mg/L KIN + 0.5 mg/IAA (60%). The shoots obtained were rooted at a rate of 77.8% in nutrient medium containing 1 mg/L IBA. Thus, an effective seed sterilization and micropropagation protocol has been established for endemic H. arenarium erzincanicum species. However, the rooted plantlets could not adapt to the soil at the stage of acclimatization to external conditions. The rooted plantlets obtained were lost.
Micropropagation and acclimatization of Helichrysumarenarium (L.) Moench subsp. erzincanicum Davis Et Kupicha
Keywords: Biyoloji; Biology