ONLINE Bİ R Mİ ZAH PLATFORMU OLARAK PÜFTEREM İ NTERNET S İ TESİ VE YALAN HABER SERVİ S İ AJANS NEWS ÜZERİNDEN HABER, GERÇEKLİ K VE Mİ ZAH İ L İŞK İ S İ - Yegen, Ceren (My University, 2015)
Mizah karikatür, çeş itli görseller, resimler ve fıkralar ile insanları eğ lendirmenin ötesinde bir olgudur. Kimi zaman yergi veya göndermeye, kimi zaman ise güldürüye iş aret eden mizah medya içeriklerinde de sıklıkla yer alır. Karikatürler, görseller, resimler ile fıkralar çoğu kez basılı yayın organlarında kendisine yer bulmuştur. Son yıllarda ise mizah da yeni iletişim teknolojilerine bağ lı biçimde ş ekillenmiş ve basılı boyutundan farklı olarak internet sitelerine taş ınmış, çeş itlenmiştir. Bu duruma bağ lı olarak çoğ u zaman bir haber niteliğ inde olan medya içerikleri ve mizah söz konusu olduğ unda mizah ve gerçeklik iliş kisinin de sorgulanması gerekmiş tir. Bu bağ lamda bu çalışmada da PÜFTEREM mizah sitesi (www.pufterem.com.tr) bünyesindeki yalan haberler servisi olan Ajans Newsde 29 Nisan 2013 ile 29 Mayıs 2014 tarih aralığ ında yayınlanan yalan haberler Van Dijkın eleştirel söylem analizi metodu ile ele alınmış; haber, gerçeklik ve mizah iliş kisi söz konusu haberler üzerinden incelenmiş tir. Kuramsal çerçevesini yeni medya tartışmalarının oluş turduğ u bu çalış manın sonucu olarak yeni medyaya dair olanaklardan yararlanarak ortaya çıkmış olan online bir mizah platformu niteliğ indeki PÜFTEREMin yalan haber servisi Ajans Newsin haberlerinin çoğ unluğunun yergi ya da uyarı niteliğ inde olduğ u gözlenmiş tir. Ayrıca söz konusu yergi ve uyarıların genellikle Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile devletin bir takım kurumları ve bazı sivil toplum kuruluş larına yönelik olduğu düşünülmüştür.

The humour is a phenomenon which is beyond of various visuals, pictures and narratives which make people laugh. The humour which sometimes refer satire or reference, sometimes refer comic generally take part in media contents. Caricatures, visuals, pictures and narratives frequently took part in written media organs. In these days the humour is shaped and formed depending on new communication technolojies. It is also moved from written areas to websites. Therefore generally when we talk about the media contents which have the characteristics of news and the phenemenon of humour, questioning of the relationship between the humour and the reality is required. Thus in this study the news which were published in the range of April 29, 2013 - May 29, 2014 in Ajans News which is a doctored news agency and takes part in PüFTEREM (www.pufterem.com.tr) humour website, were examined with Van Dijks critical discourse analysis, hereby the relationship with news, reality and humour were discussed on the basis of these news. We saw at the end of the study which have an institutional framework about new media paradigms, PüFTEREMs (is an online humour platform is occured with new medias opportunities) doctored news agency Ajans News nearly all news had the characteristics of ridicule and warning. These ridicules and warnings were also devoted to State of the Republic of Turkey, any government agencies and any nongovernmental organizations.
THE RELATIONSHIP WITH NEWS, REALITY AND HUMOUR ON THE BASIS OF PÜFTEREM WEBSITE AS AN ONLINE HUMOUR PLATFORM AND HIS DOCTORED NEWS AGENCY AJANS NEWS
Keywords: Sanat