SAĞLIK HİZMETİ KULLANIMINDA BİREYLERİN GELENEKSEL VE ALTERNATİF YÖNTEMLERE İLİŞKİN TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Kocabaş, Dilek; Eke, Erdal; Demir, Muazez (My University, 2019)
Geçmişten günümüze gelen bilgi ve tecrübelerin birleşimiyle oluşan gelenekselve tamamlayıcı tıp uygulamalarının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Çalışma,Isparta ilinde ikamet eden bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı tıbba yöneliktutumlarını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, kolayda örneklemeyöntemi kullanılarak 399 katılımcıya ulaşılmıştır. Araştırmaya dAhil olankatılımcıların %59,4’ü daha önce geleneksel ve tamamlayıcı tıbbıkullandıklarını, geleneksel ve tamamlayıcı tıp kullananların %45’i ağrı, %29,8’ihastalık, %12,4’ü kilo verme ve yorgunluk %12,8’i ise diğer amaçlarlakullandıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca, geleneksel ve tamamlayıcı tıpkullananların %65,5’inin bitkisel yöntemleri tercih ettiği, geleneksel vetamamlayıcı tıp kullanımlarında aile ve arkadaş tavsiyesinin etkili olduğu tespitedilmiştir. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerini kullanan katılımcılarıntamamına yakını bu tür yöntemlerden fayda gördüğünü belirtmişlerdir. Özelliklekronik hastalığı olan ve düzenli ilaç kullanan bireylerde geleneksel vetamamlayıcı tıp kullanımı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.

The importance of traditional and complementary medicine practices, which areformed by the combination of the information and experiences that have comefrom past to present, is increasing day by day. The study aims to reveal theattitudes of the residents of Isparta to traditional and complementary medicine.For this purpose, 399 participants were reached by convenience samplingmethod. 59,4% of the participants included traditional and complementarymedicine, 45% used traditional and complementary medicine, 29,8% haddisease, 12,4% had weight loss and fatigue 12,8% for other purposes. Inaddition, it has been determined that family and friend recommendations areeffective in traditional and complementary medicine uses, in which 65,5% oftraditional and complementary medicine users prefer herbal methods. Nearly allparticipants using traditional and complementary medicine methods reported thatthey benefited from such methods. The use of traditional and complementarymedicine was found to be statistically significant especially for individuals withchronic illness and regular medication use.
EVALUATION OF THE ATTITUDES OF THE INDIVIDUALS ON TRADITIONAL AND ALTERNATIVE METHODS IN THE USE OF HEALTH CARE
Keywords: Arkeoloji; Coğrafya; Felsefe; İktisat; İşletme; Kamu Yönetimi; Psikoloji; Tarih; Uluslararası İlişkiler