Özgürlük Mücadelesi Giyotinde Biten Bir Kadın: Olympe De Gouges - Işık, Mehmet Fatih (My University, 2025)
Dünya tarihinde gerçekleşen devrimler toplumsal yapının değişim ve dönüşümünde önemli etkilere sahiptir. Bu devrimlerin gerçekleşmesi ve başarıya ulaşmasında ciddi mücadeleler etkili olmuştur. Dünya tarihi açısından doğurduğu siyasal ve kültürel sonuçları bakımından önemli bir yere sahip olan devrimlerden biri de Fransız Devrimi’dir. Sözü edilen devrimin başarıya ulaşmasında eşitlikten ve özgürlükten yana olan toplumun bütün bireyleri mücadele etmiştir. Temel amaç ise sömürülen, dışlanan, özgürlüğü elinden alınan ve ezilen dezavantajlı bütün grupların hukuklarını korumaktır. Fransız Devrimi süresince devrimin başarıya ulaşması için varoluş mücadelesi veren kadınlar, mücadelenin önsaflarında yer aldılar. Bu kadınlardan biri de Olympe de Gouges’tur. Gouges; özgürlük, eşitlik, adalet ve patriyarkal zihniyetin değişmesi için devrim boyunca mücadele etti. Ancak devrimin başarıya ulaşmasından sonra ilan edilen İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nin kadının mücadelesini yok sayması ve patriyarkal anlayışın devamını sürdürme yaklaşımı başta Gouges olmak üzere; özgürlük, eşitlik, adalet için devrimi destekleyen herkes için hayal kırıklığı yarattı. Gouges ve onun arkadaşları buna tepki olarak; İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi’nin özgürlük, eşitlik, adalet yerine sadece patriyarkal anlayıştan yana olanların hukukunu savunduğunu iddia ederek Kadın ve Kadın Yurttaş Hakları Bildirgesi’ni ilan ettiler. Bu çalışma, kadın mücadelesinin bugünkü kazanımlarının kolay elde edilmediği ve bunun için tarih boyunca büyük bedeller ödendiği ile Fransız Devrimi'nin başarıya ulaşması için mücadele eden öznelerden biri olan Gouges’un özgürlük, eşitlik ve adalet mücadelesinin temel odak noktalarından biri olduğunu ve Gouges’un mücadelesinin feminizm için ne anlama geldiği tezlerini araştırmayı amaçlamaktadır.
Keywords: Özgürlük, Kadın, eşitlik, adalet, devrim, Gouges