İmam-Hatip Lisesi Öğrencilerinin Değer Yönelimleri - Baltacı, Ali (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı, imam-hatip liselerinde öğrenim gören öğrencilerin değer yönelimlerini, değer yönelimlerindeki farklılaşmaları çeşitli demografik değişkenler açısından belirlemektir. Betimsel tarama modelinde tasarlanan araştırmaya, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Konya, Trabzon, Erzurum, Malatya, Samsun, Gaziantep ve Diyarbakır illerinde öğrenim gören, karma örnekleme yöntemiyle belirlenmiş toplam 1389 imam-hatip lisesi öğrencisi katılmıştır. Araştırma sonucunda, öğrenciler en fazla hazcılık, güç, itibar; en az hoşgörü, alçakgönüllülük ve iyilikseverlik değerlerine önem atfetmektedir. Ayrıca değer yönelimleri ile cinsiyet ve sınıf düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Güç ve geleneksellik değerlerine erkeklerin kızlara göre daha fazla önem atfettikleri; başarı, hazcılık, hoşgörü, iyilikseverlik ve güvenilebilirlik, alçakgönüllülük ve kurallara uyma değerlerine kızların, erkeklere göre daha fazla önem verdikleri belirlenmiştir. Ayrıca, sınıf seviyesi yükseldikçe hazcılık da artmaktadır. Literatürde imam-hatip lisesi öğrencileri üzerinde benzer bir çalışmaya rastlanılamamış olması, bu çalışmanın öncü karakterine vurgu yapmaktadır. Araştırma sonuçları ile son dönemlerde belirginleşen bireyselleşme, sekülerleşme ve hazcı tüketim toplumu tartışmalarına yön verecek nitelikli bilimsel veri sunulmuştur.

The aim of this study is to determine the value orientations of students in imam-hatip high schools, their differences in value orientations in terms of various demographic variables. A total of 1389 imam-hatip high school students from Ankara, Istanbul, Izmir, Antalya, Adana, Konya, Trabzon, Erzurum, Malatya, Samsun, Gaziantep, and Diyarbakir participated in the study that was designed in descriptive survey model. As a result of the research, the values that students are most important are hedonism, power, and reputation; the values they notice to the least importance to tolerance, humility, and benevolence. In addition, a significant relationship was found between value orientations and gender and grade level. It was determined that boys attach more importance to the power and traditional values than girls; that girls give more importance to success, hedonism, tolerance, benevolence, and trustability, humility and obeying rules than boys. In addition, as the class level increases, so does hedonism. The fact that a similar study was not found in the literature on imam-hatip high school students emphasizes the pioneering character of this study. With the results of the research, qualified scientific data that will guide the debates of individualization, secularization and hedonistic consumer society which have become more prominent in the recent period are presented.
The Value Orientations of Imam-Hatip High School Students