Matematik Eğitiminde Teknoloji Kullanımının Öğretim Üzerindeki Etkisinin Değerlendirilmesi - Cumhur, Fatma (My University, 2025)
Günümüz eğitim sistemi yeni teknolojilerle birlikte çok kanallı bir sisteme geçmiştir. Nitekim gündelik yaşamda teknolojinin sıklıkla kullanılması, onun eğitime entegre edilmesini kolaylaştırmıştır. Yeni teknolojilerle birlikte öğretmenlere esnek öğrenme ortamlarının sağlanması ile öğrenciler dersleri kendi öğrenme potansiyellerine göre şekillendirmişlerdir. Bu çalışmada ilköğretim matematik öğretmeni adaylarının teknolojik araç ve yazılımları kullanım durumlarının ve bunları hangi amaçlarla kullandıklarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Tarama yöntemi kullanılan bu araştırmanın katılımcılarını bir devlet üniversitesinin İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünde öğrenim görmekte olan 128 öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Öksüz ve Ak-Karakoç (2010) tarafından geliştirilen “Öğretmen/Öğretmen Adaylarının İlköğretim Matematik Derslerinde Teknoloji Kullanma Düzeyi Ölçeği (TKDÖ)” kullanılmış olup verilerin analizinde betimsel istatistiklerden faydalanılmıştır. Verilerin analizi sonucunda en sık kullanılan teknolojik araçların telefon, akıllı tahta, bilgisayar ve internet olduğu görülmüştür. Teknolojik yazılım olarak en fazla Word ve Power Point kullanılırken, matematik alanına özgü yazılımlar içerisinde en fazla GeoGebra’nın kullanıldığı ortaya konulmuştur. Teknolojinin kullanım amaçları ise tüm adaylar için aynı ortalamaya sahip olan bilginin sunumu, motivasyon, pekiştirme, problem çözme, ilişkilendirme ve araştırma gibi maddelerde birleşmiştir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Matematik