Spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören hentbolcuların zihinsel dayanıklılık düzeylerinin sorun çözme becerisine etkisi - Yılmaz, Ayşe (Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmanın temel amacı; spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören hentbolcuların zihinsel dayanıklılık düzeylerinin sorun çözme becerisine olan etkisinin incelenmesidir. Bu çalışmaya 74 kadın, 159 erkek olmak üzere toplam 233 profesyonel hentbolcu (X yaş = 24.93 ± 3.41) gönüllü olarak katılmıştır. Bu araştırmada, Sporda Zihinsel Dayanıklılık Envanteri, Problem Çözme Envanteri ve araştırmacı tarafından oluşturulan altı sorudan oluşan (cinsiyet, yaş, bölüm, sınıf, yerleşim yeri, spor yaşı) kişisel bilgi formu kulanılmıştır. Verilerin normal dağılımına bağlı olarak, çalışma grubuna ilişkin demografik bilgiler, Mann Whitney-U testi, ANOVA analizi, Kruskal Wallis H testi, Korelasyon analizleri kullanılmıştır. Tüm derecelendirmelerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p <0,05 olarak kabul edilmiştir. Verilerin analizi için istatistik programı SPSS 24.0 kullanılmıştır.Çalışmanın sunucunda, hentbolcuların zihinsel dayanıklılık ile problem çözme düzeyi arasında istastiksel olarak orta ve pozitif yönde anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ayrıca yerleşim yeri ve sınıf değişkenlerine göre hentbolcuların mental dayanıklılığında il ve büyükşehir lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür.
Keywords: Problem çözme; Zihinsel dayanıklılık; Hentbol; Sporcu