Teknostresin Presenteizm ve İşten Ayrılma Niyetine Etkisinde Dönüşümcü Liderliğin Aracı Rolü - Çiçek, Berat; Kılınç, Erman (My University, 2020)
Bu çalışmanın temel amacı, teknostresin örgütlerdeki presenteizm ve işten ayrılma niyetine etkisinde dönüşümcü liderliğin aracı rolünü tespit etmektir. Araştırma kapsamında veri toplama araçları olarak anket formları kullanılmıştır. Alan araştırması için Malatya ili seçilmiş ve bu ilde görev yapan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) çalışanlarına anket formları dağıtılmıştır. Uygulama aşamasında verilere öncelikle güvenilirlik, normallik ve faktör analizleri yapılmış ardından ise yapısal eşitlik modeli kurulmuştur. Araştırma sonucunda teknostresin tekno - aşırı yük, tekno -karmaşıklık ve tekno - iş güvencesizliği boyutları için presenteizm davranışını etkilediği; teknostresin tekno - karmaşıklık, tekno - iş güvencesizliği ve tekno - belirsizlik boyutları için dönüşümcü liderlik algısını etkilediği; dönüşümcü liderliğin presentezim davranışını ve işten ayrılma niyetini etkilediği ve dönüşümcü liderliğin teknostres ile presenteizm arasındaki ilişkide aracı rol oynadığı bulunmuştur. Elde edilen sonuçların örgütlerde sıklıkla görülen teknostresin etkilerini azaltmaya ve presenteizm ile işten ayrılma niyetlerinin örgütlerde yayılmasının önüne geçmeye katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

The main purpose of this study is to determine the mediating role of transformational leadership in the effect of technostress on presenteeism and intention to quit in organizations. Survey forms were used as data collection tool. Malatya province was chosen for the field study and survey forms were distributed to employees who work in the Turkish State Railways. In the application phase, firstly reliability, normality and factor analysis were performed and then the structural equation model was established. As a result of the research, technostress influenced presenteeism behavior for techno - overload, techno - complexity and techno - job insecurity dimensions; technostress affects the perception of transformational leadership for techno - complexity, techno - job insecurity and techno - uncertainty dimensions, transformational leadership affects presenteeism behavior and intention to quit, and transformational leadership plays a mediating role in the relationship between technostress and presenteeism. It is thought that the results obtained will contribute to reducing the effects of technostress which is frequently seen in organizations and preventing the spread of presenteeism and intention to quit in organizations.
The Mediating Role of Transformational Leadership in the Effect of Technostress on Presenteeism and Intention to Leave