Benateyê Mewlidê Mela Kamilê Pueği u Mela Mehamedê Muradoni Dı Yo Muqayese - Varol, Murat (Muş Alparslan Üniversitesi, 2018)
Zazaki serra 1899 dı bı Ehmedê Xasi destpê kerd u ey mewlidêk nuşto. Xasi ra dıma yona mela, Osman Efendiyê Babıji kıtabê dıyın nuşt u o zi mewlid o. İnan ra dıma Mela Mehamedê Muradoni, Mela Kamilê Pueği, Mela Mehamedê Eli Huni, Mela Ebdulqadırê Muşeki, Bilal-Feqi Çolig, Mehmet Akif Demiri mewlidi nuşti. Edebiyatê Zazaki dı heşt mewlidi nusiyayi. Ina meqale dı mewlidê Mela Kamilê Pueği u Mela Mehamedê Muradoni muqayese beni. Verco ca diyeno heyatê nuştoğan, dıma zi wırdi mewlidi goreyê wezin, qafiye u muhtewa tetkik beni.

Written literature of Zazaki started in 1899 with the mewlid of EhmedêXasi. After Xasi, another mullah-Osman Efendiyo Babıj wrote the second studyand it was a mewlid as well. These two studies are both the examples of theclassical literature. The written literature of Zazaki has continued with otherwriters. After these two writers, Mullah Mehamedê Muradoni, Mullah KamilêPueği, Mullah Mehamedê Eli Huni, Mullah Ebdulqadirê Muşeki, Bilal-Feqi Çolid, Mehmet Akif Demir others wrote literary studies in the style of classicalliterature. In this study, I will compare the mewlids of Mullah Kamilê Pueğiand Mullah Mehamedê Muradoni. Their educational phases, the writing time oftheir mewlids, the similarities, rhythym and rhyming styles will be compared.
A Comparison of the Mewlids of Mullah Kamilê Pueği and Mullah Mehamedê Muradoni
anemon
Keywords: Edebiyato klasik; Zazaki; Mela Kamilê Pueği; Mela Mehamedê Muradoni; Zazaki; The Classical Literatüre; Mullah Kamil Pueği; Mullah Mehamedê Muradoni; Zazaki