İç Kontrol Odaklı Girişimcilik Ölçeği Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması - Çetin, Münevver; Şallı, Duygu (Muş Alparslan Üniversitesi, 2021)
Girişimcilik, ülke ekonomilerinin büyümesine katkı sağlayan önemli faktörlerden biridir. Değişen koşullara uyum sağlayabilmek için akademisyenlerin bireysel olarak girişimciliğe yönelik çabalarının olduğu görülmektedir. Bu doğrultuda araştırmada akademisyenlerin iç kontrol odaklı girişimcilik eğilimlerini tespit edebilmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye genelindeki üniversitelerde görev yapan akademisyenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilmiş olan 571 akademisyen oluşturmaktadır. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda 7 faktör belirlenmiştir. İç kontrol odaklı girişimcilik ölçeğine ilişkin Cronbach Alpha katsayısı 0.894 değeri ile çok yüksek bulunmuş ve geliştirilmiş olan ölçeğin akademisyenlerin iç kontrol odaklı girişimcilik eğilimlerini ölçebilecek geçerliğe ve güvenirliğe sahip olduğu tespit edilmiştir.

Entrepreneurship is one of the important factors contributing to the growth of national economies. It is seen that academics have individual efforts towards entrepreneurship in order to adapt to changing conditions. In this direction, it was aimed to develop a valid and reliable scale to determine the entrepreneurship tendencies of academicians internal locus of control.The research universe consists academics working in universities in Turkey. The sample of the study consists of 571 academicians selected from using simple random sampling method. As a result of factor analysis, 7 factors were determined. The Cronbach Alpha coefficient of the Internal Locus of Control Entrepreneurship scale was found to be very high with a value of 0.894 and it was determined that the scale developed has the validity and reliability to measure the entrepreneurship tendencies of academicians internal locus of control.
The Validity and Reliability Study Internal Locus of Control Entrepreneurship Scale
anemon
Keywords: İç Kontrol Odağı; Girişimcilik; Yükseköğretim; Internal Locus of Control; Entrepreneurship; Higher Education