Fen Bilimleri Dersi Öğretmenlerinin Doğu Anadolu Bölgesinde Yaşadıkları Sorunlar Üzerine Fenomenolojik Bir Çalışma - Dönmez, İsmail (My University, 2020)
Bu araştırmanın amacı Doğu Anadolu bölgesinde görev yapan fen bilimleri öğretmenlerinin DoğuAnadolu genelinde ve fen eğitimi özelinde karşılaştıkları güçlüklerin belirlemektir. Bu amaç doğrultusundanitel yöntemlerden fenomenmolojik araştırma deseni tercih edilmiştir. Araştırmanın katılımcıları Muş ilindeilçe ve köyde görev yapan dokuz öğretmen oluşturmaktadır. Katılımcıların görüşlerini belirlemek için uzmangörüşleri ile şekillendirilmiş, yedi sorudan oluşan yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır.Görüşlerin güvenirliğini belirlemek için Miles Hubermann güvenirlik testi kullanılmıştır. Araştırmanınsonucunda katılımcıların deneyim süresi sekiz yıl ve altında olup, bu öğretmenlerin önemli bir kısmı kırsalbölgelerde yer alan ve/veya dezavantajlı okullarda görev yapmaktadır. Katılımcı fen bilimleri öğretmenleriningenellikle Doğu Anadolu bölgesinde çalışmanın avantajlarından daha çok dezavantajlarını sıraladıklarıgörülmektedir. Dezavantajlı olarak öğrenme ortamından kaynaklanan güçlükler, öğrencilerden kaynaklanangüçlükler, aileden kaynaklanan güçlükleri ifade etmektedir. Bu sorunların çözümüne yönelik olarak tümpaydaşların desteği ile öğretim ortamlarının güçlendirilmesi önerilmektedir

The aim of this study is to determine the difficulties faced by science teachers working in the Eastern Anatolia region. For this purpose, phenomenological study, which is one of the qualitative methods, was preferred. The participants of the study consisted of nine science teachers working in central, district and village part of Muş province. A semi-structured interview form consisting of seven questions was used to determine the views of the participants. Miles Hubermann reliability test was used to determine the reliability of the opinions. As a result of the research, the experience period of the participants was eight years or less and a significant part of these teachers work in rural and / or disadvantaged schools. It is seen that the participant science teachers generally list the disadvantages rather than the advantages of working in the eastern Anatolia region. Disadvantageously, it means difficulties arising from the learning environment, difficulties arising from students, difficulties arising from the family. In order to solve these problems, it is recommended to strengthen teaching environments with the support of all stakeholders.
A Phenomenological Study on the Problems of Science Teachers in the Eastern Anatolia Region