Adaletin iş ile ilgili tutumlar üzerindeki etkisi: iyimserlik ve dindarlığın rolü - Söylemez, Metin; Kaya, Ahmet; Tekin, Zeliha (Ardahan Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmacının amacı genel adalet algısının, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti gibi iş tutumlarının üzerindeki etkisi ve iyimserliğin bu etkideki aracılık rolü ve dindarlığın, genel adalet algısı ve iyimserlik üzerindeki düzenleyicilik rolünün ortaya konulmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, nedensel tarama deseninde nicel bir çalışma yapılmıştır. Analizler için ihtiyaç duyulan veri anket tekniği ile 261 (89 kadın, 172 erkek; 207 evli, 54 bekâr; 9 ilköğretim, 22 lise, 221 lisans ve 9 lisansüstü) hizmet sektörü çalışanından elde edilmiştir. Analizler için SPSS Macro ve SPSS analiz programları kullanılmıştır. Analiz sonucunda, genel adalet algısının iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. İyimserliğin, genel adalet algısının iş tatmini üzerindeki etkisinde aracılık rolü oynadığı ama genel adalet algısının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde oynamadığı ortaya konulmuştur. Dindarlığın ise genel adalet algısının iyimserlik üzerindeki etkisinde düzenleyici rol oynadığı gözlemlenmiştir. Sonuçların, önceki araştırmaları genişlettiği düşünülmekle beraber, örgütsel adalet teorisine daha geniş bir perspektiften bakabilmeyi sağlayacağı öngörülmektedir.
Keywords: Genel Adalet Algısı; İyimserlik; İş Tatmini; İşten Ayrılma Niyeti; Dindarlık