Üniversite Öğrencilerinin Romantik İlişkilerinde Sosyal Ağ Sitelerinin Rolünü Keşfetmek - Koşan, Yavuz (My University, 2023)
Bu çalışma, romantik ilişkisi olan üniversite öğrencilerinin bu ilişkilerini sosyal ağ siteleri aracılığıyla nasıl deneyimlediklerine ve kullanıcı davranışlarını nasıl algıladıklarına odaklanmıştır. Türkiye’de yürütülen çalışmalarda sosyal ağ sitesi kullanımının, romantik ilişkileri deneyimleme şeklini nasıl etkilediğine yönelik nitel çalışmaların bulunmaması bu araştırmanın çıkış noktasıdır. Çalışma, bir devlet üniversitesinin lisans bölümlerinde öğrenim gören ve romantik ilişkisi bulunan 20-28 yaş arasındaki 12 (6 kız, 6 erkek) katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma fenomenolojik desende yürütülmüştür. Araştırmada, yarı yapılandırılmış görüşme formuyla elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, sosyal ağ sitelerinin kullanım şeklinin romantik kıskançlığı tetiklediğini göstermektedir. Sosyal ağ sitelerinin potansiyel eş hakkında bilgi toplamak için önemli bir kaynak olduğu, aynı zamanda diğer kullanıcılardan gelen çeşitli beğeni, mesaj, yorum ve isteklerin romantik ilişkiyi tehdit eden unsurlar olarak algılandığı belirlenmiştir. Katılımcıların romantik ilişkilerine yönelik tehdit olarak algıladıkları davranışları önlemek amacıyla; romantik ilişkilerinin görünürlüğünü ve bilinirliğini arttırmaya yönelik ortak hesap açtıkları ve ilişki durumunu belirten çeşitli paylaşımlarda bulundukları belirlenmiştir. Ayrıca romantik kıskançlığın bir sonucu olarak, katılımcıların romantik eşlerini izleme davranışını sergiledikleri belirlenmiştir.